in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Koliko ste sigurni nakon što ste isključili GPS?

Isključite ručno Wi-Fi

Smartfone je, koliko god sofisticirani bili, vrlo lako pratiti. Pitanje je – koliko ste sigurni nakon što ste isključili GPS?

Ideja da vas neko prati putem vašeg smartfona nikad nije ugodna, no svi moderni uređaji dolaze sa ugrađenim sistemima za lokacijske usluge koji, ako ih zloupotrebljavaju, mogu odati vašu trenutnu lokaciju. Ukoliko neko ne želi da se prati, prvo što će napraviti je ugasiti lokacijske usluge. Pitanje je – je li to dovoljno?

Gašenje lokacijskih usluga na smartfonu trebalo bi ga učiniti neuhvatljivim, no to vrlo često nije slučaj. On se može pratiti na nekoliko načina, a neke situacije često se i previde.

Javni Wi-Fi

Javne Wi-Fi mreže su jako popularne i možemo ih naći praktički posvuda. One se mogu iskoristiti za praćenje lokacije vašeg smartfona i to dodjeljivanjem MAC (media access control) adrese koju se može prepoznati i iskoristiti za preciznije lociranje vašeg smartfona, tableta ili pametnog sata, objašnjava Makeuseof.

Malware i Spyware

Predinstalirani malware također može poslužiti kao izvrsni alat za praćenje uređaja čak i nakon što ste isključili GPS. Najjednostavnija je metoda ostvarivanje pristupa uređaju pomoću trojanskog konja koji otvara ‘stražnja vrata’ u vaš smartfon.

Kako zaustaviti praćenje?

Za početak, ručno isključite Wi-Fi kad ste na javnom mjestu. Isključenjem Wi-Fija u javnosti eliminirate rizik automatskog spajanja uređaja na Wi-Fi koji će sakupiti njegove podatke.

Druga stvar koju biste mogli napraviti je isključiti GPS kojim ćete zaustaviti niz aplikacija koje zbog jednog ili drugog razloga sakupljaju lokacijske informacije vašeg smartfona.

Treća iznimno korisna metoda je ograničavanje praćenja putem interneta. Ako niste, kupite i uključite VPN – virtualnu privatnu mrežu koja omogućava anonimno surfanje. VPN enkriptira vaše internetske podatke uključujući IP adresu i fizičku lokaciju.

Nakon toga isključite pohranjivanje lokacijskih informacija u fotografije. Na Androidu pritisnite na postavke i u sekciji ‘All Apps’ birajte aplikaciju Camera. Tamo pritisnite na lijevi izbornik i isključite spremanje lokacije u Settings > Save Location.

Na iPhoneu isključivanje lokacijskih usluga kamere možete promijeniti ulaskom u Settings > Privacy > Location Services > Camera i biranjem opcije ‘Never’.

Za kraj, pazite na dozvole koje dajete aplikacijama. Kada neki program traži pristup vašim lokacijskim funkcijama, a ne bi to trebao raditi – postoji razlog za sumnju.