in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ne radi vam touchpad na laptopu? Uradite ovo!

Touchpad može biti vrlo koristan

Touchpad je stara je stvar koja je ”od davnina” prisutna na laptopima. U početku smo umjesto touch opcije koristili malenu palicu, koja je kolokvijalno, zbog oblika i dimenzija čak bila nazivana i ”bradavicom”. Kasnije su se laptopi modernizirali i dobili smo ono što i danas imamo na laptopima, dobili smo touchpade, koji se i danas koriste na istim umjesto klasičnih miševa.

Touchpad može biti vrlo koristan, pogotovo kada vam miš nije pri ruci ili kada ne možete koristiti miš, a morate uključiti i upotrijebiti laptop za nešto. No, tokom korištenja touchpada mogu se dogoditi različiti problemi, zbog kojih touchpad neće raditi kako treba ili neće raditi uopće. Imate li i vi problema s touchpadom na laptopu? Ako imate, nastavite čitati, jer ćemo u nastavku članka nešto više reći o potencijalnom rješenju za probleme koji se mogu dogoditi s ovom komponentom laptopa.

Touchpad na mom HP laptopu ne radi

Nažalost, zbog Microsoftovih ”mušica”, koje su prisutne na Windowsu 10, određeni HP laptopi imaju različite probleme s touchpad-om. Ti problemi mogu varirati, no uobičajeno je da, nakon instalacije određenih nadogradnji, touchpad jednostavno prestane funkcionirati.

Neki od korisnika otkrili su da je uzrok problema u serijskim IO pogonskim programima, odnosno da problem leži u driverima uz pomoć kojih laptop ostvaruje ”komunikaciju” s vanjskim uređajima, od kojih je i touchpad jedan. Osim Windowsa 10, probleme s touchpadom uzrokuju i pogonski programi koji su ”out-of-date”, odnosno driveri koje je potrebno ažurirati.

Kako riješiti ovaj problem?

Za početak, trebat ćete skinuti i instalirati najnovije IO drivere. To ćete moći učiniti ako odete na službenu HP-ovu stranicu i ondje sa stranice gdje se nalaze paketi pogonskih programa skinete one programe koji odgovaraju modelu vašeg laptopa. Uz to, pripazite da se verzija pogonskog programa podudara s verzijom Windowsa koja je instalirana na vašem kompjuteru. To možete lako provjeriti ako odete pod ove opcije: Settings – System – About i ondje listajte prema dolje dok ne dođete do ”Windows Specification”.

Odspojite svoj miš

Ovo zvuči prejednostavno da bi bilo istinito i baš je zato to nešto što mnogim korisnicima jednostavno promakne. Kod nekih laptopa, ne kod svakog modela i ne kod svakog proizvođača, touchpad se automatski isključi svaki puta kada na svoj laptop spojite miš.

Rješenje za ovaj ”problem” je jednostavan: samo trebate odspojiti svoj miš, kojeg ste utaknuli putem USB utora ili unutar Bluetooth postavki isključite miš, ako ste ga spojili putem tih postavki, odnosno ako koristite bežični miš. Iako je ovo nešto što je vrlo jednostavno za odgonetnuti, začudili biste se koliko korisnika zanemari ovo kao moguć uzrok problema.