in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Spojili ste laptop na punjač, ali se ne puni? Ovo su greške koje pravite!

Postoji rješenje

Mnogi od nas su imali problem da su radili nešto na laptopu, ali nisu na vrijeme uočili činjenicu da se laptop ne puni. I što se dogodi kada se baterija isprazni? Ako imate sreće – ništa. Ali ako ste usred posla, onda ćete izgubiti ono što niste spremili. A ne možete uvijek na vrijeme spremiti dokument ili nešto drugo na čemu radite.

Naravno, nekada je uzrok tome “mrtva” baterija, ali često to nije u pitanju. Postoji još čitav niz problema koji vam mogu uzrokovati ovaj problem. Stoga u nastavku teksta donosimo nekoliko stvari koje možete isprobati ili provjeriti prije nego što kupite novu bateriju.

Provjerite da li su kablovi fizički dobro spojeni

Prije nego se upustite u malo dublji “troubleshooting”, provjerite ono “najočitije”. Provjerite da ste kabel za punjenje dobro spojili na laptop. Ili ga izvadite, pa ponovno uključite, objašnjava Pcchip.

Nekada se čini da je dotični spojen u laptop, ali nije spojen do kraja, kako treba biti. Zatim provjerite da je “s druge strane” punjač dobro spojen u zidnu utičnicu. Možda je neko prolazio pa “zapeo” za njega. Ili ga niste spojili kako biste trebali. Također, nije loše isprobati i drugu utičnicu – po mogućnosti na nekoj drugoj fazi. Također, punjači dolaze u dva dijela. Jedan je kabel, a drugi je “cigla” koja upravlja punjenjem – tzv. “AC adapter brick”.

Uklonite bateriju i spojite laptop na struju

Sljedeće na popisu je baterija. Vrijeme je da vidimo da li je u njoj problem. Ako vaš laptop ima bateriju koju možete lako ukloniti, onda to i učinite. Ugasite laptop (op.a. Uvijek ugasite laptop prije ovakvih stvari), uklonite bateriju u potpunosti, spojite laptop na punjač, te ga upalite.

Ako se laptop normalno upali i radi “na struju”, onda je vrlo vjerovatno problem u bateriji. Zatim probajte vratiti nazad bateriju i vidjeti da li ona sada ponovno radi. Ako ne radi, onda je definitivno problem u bateriji.

Ako ne možete izvaditi bateriju jer laptop nema bateriju koja se lako može ukloniti, možete probati rastaviti pozadinu laptopa i sami izvaditi bateriju. Ne preporučujemo to ako ne znate šta radite ili ako ćete s time izgubiti garanciju. Radije ga odnesite u ovlašteni servis i tamo probajte riješiti “kvar”.

Nestručno rastavljenje laptopa vam može uzrokovati veliku štetu.

 Uvjerite se da koristite ispravan punjač i konektor

Idemo dalje s našom listom. Nakon što ste se uvjerili da nije baterija i da je kabel, odnosno punjač dobro spojen s laptopom, vrijeme je da provjerite jeste li spojili punjač u dobar konektor, odnosno port. Stariji laptopi imaju samo jedan konektor za punjenje i najčešće je okrugli konektor. Na takvim laptopima ne možete pogriješiti jer nemate gdje drugdje uštekati punjač.

Kod novijih laptopa, posebice onih koji imaju USB-C punjače, moguće je da dođe do greške. Neki laptopi imaju više USB-C portova, ali neki služe isključivo za prijenos podataka, dok je jedan od tih za punjenje. Ako se vaš laptop puni preko USB-C-a, probajte sve USB-C konektore na laptopu.