in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Oko 90.000 novih radnih mjesta: Leteći taksi uskoro bi mogao postati stvarnost

Nova studija

Futuristički avioni poput letećih taksija i vozila hitne pomoći u urbanim sredinama mogli bi letjeti iznad europskih gradova u roku od tri do pet godina, navodi se u najnovijoj studiji EASA-e Study on the societal acceptance of Urban Air Mobility in Europe. Takva mobilnost nudi potencijal za zelenija i brža rješenja za mobilnost, navodi EASA u studiji, objavljenoj u srijedu 19. maja ove godine.

„Kako je u toku nekoliko projekata i demonstracija, vrijeme je da Europska unija i nacionalne i lokalne vlasti pripreme okvir koji će omogućiti taj novi način prijevoza i pružiti Europi priliku da se uspostavi kao jedan od prvih pokretača u tom području na globalnoj razini”, navode u studiji.

Urbana mobilnost u zraku odnosi se na leteće objekte slične bespilotnim letjelicama koji su sposobni za prijevoz putnika i tereta u gustim gradovima zahvaljujući njihovoj sposobnosti vertikalnog slijetanja i uzlijetanja.

I dok je još uvijek u ranoj fazi, predviđa se da će tržište gradske zračne mobilnosti vrijediti oko 4,2 milijarde eura do 2030. godine, stvarajući oko 90.000 radnih mjesta.