in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Vaš smartfon ili tablet odjednom je prestao raditi? Isporobajte ovo!

Postoji jednostavno rješenje

Ako se vaš omiljeni uređaj s Androidom odbija pokrenuti, pokušajte jednu od ovih više puta dokazanih metoda kako biste ga vratili među žive.

Jedan od najčešćih problema s ‘uspavanim’ uređajima s Androidom problemi su s punjenjem. Ako niste primijetili nijedan znak kvara, problem je vrlo vjerovatno manjak energije u bateriji, što znači da je uzročnik greška vezana uz punjač ili kabel, objašnjava Makeuseof.

Provjerite žice

Prvo se zapitajte – jeste li se sjetili napuniti telefon? Je li punjač bio napola isključen iz zida i je li utičnica spojena na struju?

Prašina i prljavština

Nakon toga osigurajte da USB ulaz ili kabel za punjenje nisu prljavi ili začepljeni prašinom. Sve ove komponente jako su osjetljive, što znači da je najbolji način za čišćenje prašine komprimirani zrak.

Provjerite kabel

USB kabeli za punjenje poznati su po kvarovima – ako niste sigurni radi li i vaš probleme, jednostavno ga isprobajte na drugom uređaju.

Napravite cikliranje baterije

Svi smo se u nekom trenu suočili sa zamrznutim smartfonima – ekran prestane reagirati na dodir i niti jedna tipka ne pomaže. Jeste li znali da se smartfon može ‘zamrznuti’ i kad je ugašen? Ako se vaš Android ne želi pokrenuti, jedna od solucija je cikliranje baterije. Procedura je puno lakša za uređaje koji imaju odstranjivu bateriju – samo je izvadite, pričekajte nekoliko sekundi i vratite nazad.

Ako imate smartfon s trajnom baterijom, pritisnite tipku za paljenje i držite ju tako između 10 i 30 sekundi sve dok se uređaj ne pokrene.

Provjerite stanje baterije

Ako ste sigurni da problem nije u punjaču, a dug pritisak na paljenje ne rješava vaše probleme, vrijeme je da provjerite što se događa s baterijom. Većina tableta i telefona naglo pada u performansama nakon nekoliko godina korištenja i u jednom trenu samo prestanu raditi. Problem možda uzrokuje i oštećenje baterije poput tekućine, pada na tvrde površine i ekstremne temperature.

Provjerite puni li se baterija

Nakon što ste telefon spojili s punjačem čekajte minutu da na ekranu dobijete ikonicu baterije. Ako vam to pođe za rukom, baterija je ispravna i možete skočiti na sljedeći korak. Ako vidite malo crveno svjetlo, moguće je da baterija nema dovoljno snage da pokrene uređaj. Pričekajte 30 minuta i pokušajte ponovno. Ako ni nakon toga ne vidite ikonicu ili svjetlo, to znači da je bateriji došao kraj te da je morate zamijeniti.

Provjerite zaslon

Vaš je telefon možda upaljen, a da toga niste svjesni – razlog bi mogao biti oštećeni ekran. Na sreću, postoji način na koji to provjeriti – držite tipku za paljenje 30 sekundi i onda čekajte dvije minute da se pokrene. Nakon toga se samo nazovite s drugog broja i ako dobijete poziv, to znači da je riječ o kvaru zaslona. Ako ovo ne riješi vaš problem, vrijeme je za sljedeći korak.

Iskoristite kompjuter

Ako ni dalje ne možete natjerati uređaj na paljenje, možda ćete ga morati spojiti na kompjuter. Prvo ga spojite s kompjuterom pomoću USB kabela i čekajte 15 minuta. Nakon toga izvadite kabel iz uređaja (ostavite ga spojenog na računalo) i opet spojite uređaj poslije deset sekundi. Potom pričekajte 30 minuta i nakon toga pritisnite tipku za paljenje i držite ju tako pet sekundi. Zatim na ekranu pritisnite Restart, a ako ga ne vidite, držite tipku pritisnutom još 30 sekundi.

Resetirajte uređaj

Vaš je uređaj možda upaljen, ali ne može završiti pokretanje. Neispravna nadogradnja ili posebno napravljen ROM možda je uzrok vašeg problema, no rješenje je uvijek isto, a dolazi u obliku potpunog resetiranja uređaja. Resetiranjem ćete, podsjetimo, izbrisati sve sadržaje s tableta ili smartfona.

Za prebacivanje Androida u mod oporavka, slijedite ove korake:

  • Pritisnite i držite tipku za paljenje i tipku za stišavanje zvuka dok ne vidite ikonicu Androida
  • Koristite tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka za navigaciju izbornikom sve do stavke
  • Recovery Mode
  • Pritisnite tipku za paljenje
    koristite tipke za jačinu zvuka da biste izabrali Wipe Data/Factory Reset i nakon toga pritisnite na tipku za paljenje
  • odgovorite s ‘Yes’ i izbrišite sve podatke, vraćajući uređaj na tvorničke postavke.

Resetiranje, podsjetimo, traje nekoliko minuta.

Ako ništa od ovog ne radi…

Ako niti jedan od ovih trikova ne radi, možda je vrijeme za novi smartfon. Zapamtite – neki uređaji su specifično dizajnirani za rad u nečistim okolinama. Ako se vaš smartfon često puni prašinom, jedan od tih uređaja mogao bi biti najbolje rješenje za vas.