in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kompjuter usporava, slabo učitava datoteke: Nekoliko jednostavnih rješenja za najčešće probleme!

Korisni savjeti

Za riješiti većinu problema s kompjuterom nije vam potreban serviser ili korisnička podrška, već malo strpljenja i ona stara izreka ‘ako ne radi, ugasi i upali ponovo’.

Tehnologija nam je uveliko olakšala život, ali samo dok sve radi kako treba. Onog trenutka kad nešto negdje posustane, počinju problemi.

Za većinu korisnika, ti se problemi mogu činiti teškim i zahtijevaju poziv korisničkoj službi, serviseru ili nekome s boljim poznavanjem tehnologije od njih.

Međutim, većina problema koji se pojavljuju u radu s kompjuterima zapravo je veoma jednostavna i može se riješiti za nekoliko minuta.

PCWorld upitao je neke od stručnjaka koji poznaju kompjutere ‘u dušu’ kako riješiti najčešće probleme s kojima se korisnici susreću.

Kompjuter ‘se smrznuo’/program ne radi’

Koliko god to zvučalo glupo, ali većina se problema na kompjuteru može riješiti jednostavnim gašenjem programa, odnosno samog kompjutera i ponovnim pokretanjem.

Ponekad probleme mogu stvarati zastarjeli programi koji nisu redovito ažurirani. Počevši od operativnog sistema pa do internetskog preglednika, danas gotovo da ne postoji program koji u nekom trenutku neće zahtijevati ažuriranje.

Tu se ubrajaju i ‘driveri’ za pojedine komponente u kompjuteru koji također, ako su stariji, mogu stvarati probleme.

Usporio je

Ukoliko se kompjuter usporava, provjerite je li problem zaista samo kompjuter. Korisnici koji se žale da im se web-stranice dugo učitavaju ili da ne mogu gledati video na YouTubeu možda imaju problem s internetskom vezom, a ne kompjuterom.

Ako je veza u redu, ali je kompjuter i dalje spor, provjerite imate li slobodnog prostora na čvrstom disku na kojem se nalazi operativni sistem. Obrišite dokumente koji vam ne trebaju ili ih arhivirajte na DVD-u ili u oblaku, a potom i ispraznite ‘Recycle Bin’.

Ako koristite Windows, Microsoftov ‘System Configuration’ može vam pomoći da riješite problem usporenog kompjutera. Naime, kad se isti pokreće, pokreće se i cijeli niz aplikacija koji ga mogu usporiti.

Pritisnite tipku Windows na tastaturi i slovo ‘R’ kako biste dobili prozor ‘Run’ te u njemu upišite ‘msconfig’ (bez navodnih znakova) i pritisnite Enter.

U ‘Startupu’ možete vidjeti koji se sve programi pokreću kada se pokreće i vaš operativni sistem i deaktivirati one koji nisu važni. One koji pod ‘Manufacturer’ imaju ‘Microsoft’ nemojte dirati, dok one koji imaju riječi poput ‘Update’, ‘Updater’ ili ‘Booster’ vjerovatno možete bez problema isključiti.

Ako niste sigurni koji program smijete, a koji ne isključiti, radije nemojte ništa dirati.

Kada završite s deaktiviranjem, kliknite ‘OK’ i restartajte kompjuter. Stvari bi sad ipak trebale biti nešto brže.

Datoteke ‘se skidaju’ cijeli dan

Sumnjate da imate problem s internetskom vezom. Postoji nekoliko aplikacija koje možete iskoristiti za testiranje. Jedna od njih je HAKOM-ov ‘HAKOMetar’ kojim korisnici mogu ispitati kvalitetu usluge širokopojasnog interneta. Rezultati mjerenja mogu se koristiti i kao dokaz prilikom pritužbi na kvalitet usluge operatera.

Za razliku od ‘HAKOMetra’ koji je potrebno instalirati, Speedtest.net će direktno s interneta testirati vezu te ‘download’ i ‘upload’. Idealno, rezultat bi trebao iznositi barem 50 posto onoga što plaćate svom internetskom operateru, dok bi ‘ping’ trebao biti ispod 100 milisekundi.

Ako je brzina u redu, možda je problem u nekom programu koji radi u pozadini poput programa za skidanje torrenta ili različitih ažuriranja.

Ako je brzina veoma mala, pokušajte restartati ruter isključivanjem iz struje na nekoliko sekundi te potom pričekajte da se sve lampice na prednjoj strani rutera ‘smire’. Ukoliko ni to ne pomogne, vjerovatno ćete ipak morati kontaktirati svog internetskog operatera i zatražiti savjet ili provjeru veze.

Stalno restarta

Za razliku od problema sa softverom koje je relativno jednostavno riješiti, fizički problemi s kompjuterom ne rješavaju se tako lako.

Ako vam se kompjuter stalno restarta provjerite dvije stvari – restarta li se prije ulaska u operativni sistem ili nakon.

Restarta nakon ulaska u operativni sistem – možda je stvar u ažuriranju sustava. Naime, Windowsi prilikom instalacije ažuriranja znaju po nekoliko puta restartati računalo kako bi sva ažuriranja bila instalirana.

No ako se restartanje ponavlja bez ikakvih znakova ažuriranja (Windowsi obično obavijeste da rade na instalaciji ‘updatea’), možda je problem u virusu ili adwareu koji je zarazio kompjuter. Za rješavanje takvih problema ipak ćete se morati obratiti nekome ko se bolje razumije u kompjutere.