in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako uključiti računalo na pomak miša ili pritiska tipke na tastaturi?

Moguće je

Neke matične ploče omogućavaju uključivanje računala na pritisak tipke na tastaturi ili na pomak miša – zgodno ako vam to treba, nezgodno ako to ne želite, a ne znate isključiti.

Nakon nove nadogradnje Windowsa 10 Pro dogodila se greška koja je omogućavala da nakon isključivanja računala niste mogli pomaknuti miš ili stisnuti bilo koju tipku na tastaturi – računalo bi se ponovno uključilo. Da se to spriječi, u BIOS-u na Advanced opciji > USB Configuration > Legacy USB Support možete staviti na Disabled, ako je prethodno bilo Enabled. Nakon toga računalo više ne reagira na tipku F2 i Del, a problem s mišem i tipkovnicom je ostao. Matična ploča je AsRock Z97 Anniversary, socket 1150, objašnjava Bug.

Tražili ste opciju na krivom mjestu, odnosno onemogućili ste opciju koja nema veze s vašim problemom. Opcija Legacy USB Support služi tome da računalo USB tastaturu i miša vidi kao PS/2 tipkovnicu i miša, što je potrebno u rijetkim slučajevima – kad operacijski sustav nema USB drivere ili je u fazi prije negoli ih je učitao. Čudno je da vam tipke F2 i Del ne rade kada to isključite, osim možda ako ne mislite na to da ne rade nakon uključenja, prije učitavanja Windowsa. Uglavnom, tu opciju možete ponovno uključiti, ako je potrebno.

U nekim (UEFI) BIOS-ima može se podesiti da se računalo uključi mišem ili tastaturom, a ako ne znate koje su to tačno opcije u pitanju, uputno je konzultirati upute za matičnu ploču.

Što se tiče uključivanja računala na pomak miša ili pritiskom tipke na tastaturi – za to ćete u UEFI/BIOS setupu ići u Advanced > ACPI Configuration (ACPI je kratica za Advanced Configuration and Power Interface), i tu ćete isključiti postavke USB Keyboard/Remote Power On i USB Mouse Power On, dakle, prebaciti ih na Disabled. Time ste BIOS-u rekli da ne obraća pozornost na tastaturu i miš, odnosno da ne uključuje računalo ako primi signal s njih.

Detaljnija objašnjenja opcija u toj kategoriji pronaći ćete u uputama za matičnu ploču, pod 4.4.7 ACPI Configuration.