Unsplash
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li šta se događa kada izdate neku naredbu robotu?

Niz eksperimenata

Znate li šta se događa kada izdate neku naredbu robotu ili umjetnoj inteligenciji, odnosno kada nešto upitate ili zatražite od glasovnog asistenta? Kakav je, ako se to tako može nazvati, misaoni proces i razmišljanje robota od trenutka od kad je primio upit pa do

Izvršenja? Upravo su to pokušali saznati znanstvenici sa Sveučilišta u Palermu te su proveli zanimljivo istraživanje na robotu Pepper, prenosi The Guardian.

Istraživači su programirali robota tako da, prilikom izvršavanja naredbi, “vokalizira svoj misaoni proces”, tj. da na glas govori o čemu razmišlja prilikom poduzimanja određenih akcija. Glavna autorica istraživanja Arianna Pipitone komentirala je kako, kada su ljudi u pitanju, postoji određena poveznica između unutarnjeg govora i podsvijesti te je htjela isto istražiti i na robotima.

Ona je s kolegama provela niz eksperimenata tijekom kojih su roboti objašnjavali proces donošenja odluka, a kako je to izgledalo, opisala je na primjeru kada je robot pomagao ljudima postaviti stol i to prema određenim pravilima.

Kada ga je istraživač zamolio da postavio pribor na način koji nije u skladu s pravilima, robot je počeo opisivati svoj misaoni proces prilikom donošenja odluke. Tako je zaključio da je osoba koja mu je dala tu naredbu možda zbunjena pa se odlučio postaviti pitanje treba li nastaviti s izvršenjem te akcije. Kada je dobio potvrdan odgovor, rekao je: Ova me situacija uznemiruje. Nikad ne bih prekršio pravila, no ne mogu ga uznemiriti pa ću napraviti što želi.

Objašnjavanja svojih postupaka može naročito biti koristno u slučajevima u kojima roboti surađuju s ljudima – npr. kada se roboti koriste kao njegovatelji starijih osoba, naglasio je koautor studije Antonio Chella. Naravno, u brojnim situacijama tako nešto nije potrebno.

Ako od svog pametnog uređaja zatražite da ugasi svjetlo ili prebaci program na televizoru, naravno da vam nije potrebno da vam Alexa, Google Assistant ili Siri objasni način donošenja odluka pri tome.