in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

U studiji učestvovala dva muškarca sa paralizom: Naučnici prvi put u historiji bežično povezali ljudski mozak sa računarom

BrainGate

Tehnološki napredak dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Elon Musk predstavio radni prototip svog moždanog čipa Neuralink, samo je umjesto osobe u pitanju bila svinja Gertruda.

No na Univerzitetu Brown na Rhode Islandu uspostavili su vezu između ljudskog mozga i računara, sposobnog za prenos signala s “rezolucijom od jednog neurona i u punoj širokopojasnoj vjernosti”, prenosi Unilad.

Usred rastućeg zanimanja za interfejse mozak-računar (BCI), u studiji su učestvovala dva muškarca sa paralizom (u dobi od 35 i 63 godine, koji su ranije pretrpjeli povrede kičmene moždine) koristeći BrainGate sistem s bežičnim predajnikom.

Sistem radi pomoću malog predajnika težine nešto više od 40grama. Umjesto kablova, jedinica se postavlja na vrh korisnikove glave gdje se ona povezuje s nizom elektroda unutar moždane kore mozga koristeći isti priključak koji koriste žičani sistemi.

Nevjerovatno je da su učesnici uspjeli postići isti nivo preciznosti i brzine kucanja koristeći tehnologiju BrainGate, za koju kažu da je sposobna da koristi BCI do 24 sata, čak i dok su spavali.