Newequipment.com
in ,

LOLLOL LOVELOVE WOWWOW

Ideja koje se svaki šanker na svijetu boji: Roboti će uskoro praviti kafe?

Revolucija u coffee-to-go gastronomiji

Kompanija iz Badena tvrdi da će uvesti revoluciju u coffee-to-go gastronomiju korištenjem robota. Sa hvataljkama za držanje šoljica za kafu, Zimmer Group daje važan doprinos ovome.

Ne na kafi u svom najdražem italijanskom restoranu, nego gledajući krimi seriju u svojoj kući u Pfinztalu, Michael Sille je nadošao na ideju koje se svaki šanker na svijetu boji. U krimi trileru „Animals of the Big City“, robot za kafu, koji je inicijalno bio pod sumnjom da je izvršio ubistvo, igra jednu od glavnih uloga.

Impresioniran ovim talentovanim i inovativnim robotom, Stille se odmah dao na posao. Njegov cilj je bio da stvori efektivno robotsko rješenje koje će da služi svježe pripremljene kafene specijalitete u rekordnom vremenu – i koji će uvijek biti prijateljski raspoložen i bez potrebe za pauzom. Smislio je ime za projekat: MyAppCafé će biti ime nove čudnovate mašine.

„Ovo će riješiti sve lične probleme u ugostiteljstvu. Postalo je veoma teško naći dobre radnike“, kazao je Michael Stille. On to zna iz vlastitog iskustva jer je vodio ugostiteljski posao u obližnjem Karlsruhe-u 20 godina.

Da bi se realizovao tako visoko-tehnološki projekat, Stillu je bilo od početka jasno da to neće moći odraditi sam, nego će morati dovesti eksperte za pravljenje njegovog robota za kafu. Pored biznis partnera, i Dirk G. Rothweiler je bio važan savjetnik i pomoć za ovu mladu kompaniju. On je menadžer sa punim radnim vremenom u kompaniji koja konstruiše prototipe istog imena i honorarno radi kao supervizor za nove projekte za grad Karlsruhe. Sa svojim vještinama, okuplja ljude različitih profila potrebne za ovakav projekat.

U ovom slučaju, pored proizvođača mašina za kafu i profesionalace za aplikacije i programiranje robota, inžinjere iz proizvodnje i specijaliste za rukovanje, piše Newequipment.com.

Godina – period za izvršenje

Bilo je potrebno manje od jedne godine da prva ideja postane realnost, da se naprave prototipi, testiraju, razviju i da započne serijska proizvodnja. Činjenica da je implementacija postignuta tako brzo je također odraz saradnje između raznih projektnih timova. Na primjer, Mr. Trapp iz IBS kompanije je komentarisao suradnju sa proizvođačem hvataljki nastanjenom u Badenu:

„Za mene kao projekt menadžera i osobu koja je razvijala hardver, saradnja sa Zimmer kompanijom je bila veoma pozitivna. U Mr. Trittu (tehnički konsultant i prodavač), brzo sam našao osobu koja može odlično da me posavjetuje i brzo da odgovore na sva pitanja i probleme, tako da je Zimmer brzo odabran za rješavanje pitanja hvataljki, što se pokazalo kao odlična odluka“.