Unsplash
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Postoji rješenje: Kako produžiti trajanje laptopa?

Isključite ga kada je baterija skroz puna

Ako ste imalo slični 218 miliona ljudi koji su kupili laptop u 2020. godini, vjerovatno se pitate koliko dugo će vas služiti te može li mu kako produžiti životni vijek. Makeuseof donosi pet trikova kako da vam laptop služi što dulje.

Isključite ga kada je baterija skroz puna

Ne držite prijenosno računalo uvijek priključeno na struju. Ako to učinite, vjerovatno ćete smanjiti životni vijek baterije prijenosnog računala. Smatra se dobrom praksom isključiti ga čim se prijenosno računalo završi s punjenjem.

Važno je paziti na bateriju prijenosnog računala jer se ne želite baviti njezinom zamjenom, pogotovo ako prijenosno računalo ima bateriju koja se ne može ukloniti.

Čistite svoj laptop

Ako znate otvoriti prijenosno računalo, za čišćenje internog hardvera možete koristiti komprimirani zrak. Vrlo je lako steći naviku svakodnevnog korištenja prijenosnog računala bez čišćenja i održavanja. No, vjerovatno već znate da je to loša navika, pa pokušajte očistiti prijenosno računalo svakih nekoliko mjeseci jer je prašina jedna od stvari koja uvelike utječe na životni vijek vašeg prijenosnog računala.

Koristite hladnjak za laptop

Toplina je još jedan krivac odgovoran za smanjenje očekivanog životnog vijeka vašeg prijenosnog računala. Ako se prijenosno računalo često pregrije, vjerojatno će trajati samo nekoliko godina.

Korištenje hladnjaka za laptop može vam pomoći u hlađenju prijenosnog računala, ali ne mnogo, zbog čega se preporučuje da povremeno očistite prijenosno računalo jer je prašina odgovorna i za povećane temperature prijenosnog računala, što utječe na životni vijek vašeg prijenosnog računala.
Podesite pravilne postavke za gejmanje

Još jedna stvar koja može utjecati na životni vijek vašeg gejming laptopa je igranje igara s visokim grafičkim postavkama i igranje igara koje nadmašuju tehničke mogućnosti laptopa.

Nadogradite ga

Ako smatrate da je vaše prijenosno računalo sporo, vjerovatno je vrijeme da nadogradite svoj hardver. Doduše, danas nema puno prijenosnih računala koja podržavaju interne nadogradnje, kao prije nekoliko godina.

Ako vaše prijenosno računalo podržava nadogradnju RAM-a ili pohrane, razmislite o njihovoj nadogradnji prije nego što kupite novo prijenosno računalo. Nadogradnja vaše pohrane s tvrdog diska na SSD može napraviti velike razlike i više nego udvostručiti brzinu laptopa.