in ,

TUGYTUGY WOWWOW

Više nisu znanstvena fantastika: Prvo kvantno računalo koje radi na sobnoj temperaturi

Nova tehnologija

Budućnost računala više nije tako ledeno hladna kao dosad, zahvaljujući novoj tehnologiji specijalizirane tvrtke Quantum Brilliance.

Kvantna računala više nisu znanstvena fantastika. Osmišljena su 1980. godine i od tada se vjeruje kako predstavljaju budućnost računalstva – ali tek za nekoliko generacija. Danas ih, tvrdi Racunalo.com, već koriste Google, IBM, NASA i drugi „teškaši“, ali razvijaju ih i specijalizirane tvrtke širom svijeta.

Kineska tvrtka SpinQ proizvela je mini-kvantno računalo koje se može kupiti za manje od 5.000 $, ali pravo kvantno računalo još uvijek košta milijune – ponajviše zato što mora raditi na ekstremno niskim temperaturama. Ali više ne: australski startup Quantum Brilliance razvio je prvo „pravo“ kvantno računalo koje radi na sobnoj temperaturi.

Umjesto da radi na temperaturama bliskim apsolutnoj nuli (-273° C) i koristi lasere da očuva integritet, Quantumovo računalo koristi dijamante da osigura stabilne operacije s qubitima. Oni, za razliku od bitova koji se koriste u „običnim“ računalima i mogu imati vrijednost 0 ili 1, mogu imati vrijednost 0, 1 ili – obje vrijednosti istodobno. To ih čini daleko snažnijima od „normalnih“ računala, te prikladnim za ekstremno kompleksne računalne zadatke kao što je „dekodiranje“ DNK.

Quantum Brilliance Gen1 moći će se kupiti od juna, a partner u njegovom razvoju je frankfurtski institut Fraunhofer, najpoznatiji po tome što je razvio MP3 i MPEG4.