in ,

AMD upozorava da će nestašica konzola i grafičkih kartica potrajati do ljeta

Kompanija AMD prijavila je rezultate svog poslovanja u četvrtom kvartalu 2020. godine i zaista se imaju čime pohvaliti. Postavili su neke nove rekorde i udio na tržištu nikad im nije bio veći.

Četvrta generacija Ryzen procesora napokon je uzvratila Intelu u domeni gaminga, a iz AMD-a kažu da su se ti procesori do sada prodali u duplo većim količinama od bilo koje druge serije Ryzena.

Radeon 6000 serija grafičkih kartica AMD-u je donijela najbrže prodavanu grafičku karticu u cjenovnom rangu iznad 550 dolara. Pored svega toga, AMD stoji iza čipova koje Sony i Microsoft koriste u svojim novim konzolama tako da i tu imaju totalnu dominaciju.

Međutim, koliko god zarada bila dobra za AMD, kompanija je svjesna da nisu uspjeli zadovoljiti svu potražnju na tržištu. Dobro je poznato da trenutno vladaju nestašice novih PlayStation 5 te Xbox Series konzola, a ništa bolje nije ni sa grafičkim karticama i procesorima. Predsjednica AMD-a Lisa Su poručila je kako će situacija ostati takva još neko vrijeme dok dodatni proizvodni kapaciteti ne budu osposobljeni.

Koliko dugo? Lisa Su spominje da će “suša” vladati u prvoj polovini 2021., što znači da se potencijalno poboljšanje situacije očekuje tek od ljeta. Na radost preprodavača, a na tugu gamera. Dakako, ovo ne znači da PlayStationa 5, Xboxa Series, novih Radeona i Ryzena neće biti prije ljeta – bit će ih, ali u malim količinama – sigurno nedovoljnim da ih kupe svi zainteresovani korisnici.