in

CES 2021: Sony predstavio Airpeak dron

Sony je u novembru prošle godine probudio pažnju videom koji prikazuje njegov najavljeni Airpeak dron, ali malo toga je pritom otkrio. Srećom, CES sajam idealno je mjesto da se ponudi više po tom pitanju i japanski gigant to je učinio.

Samim tim, ponudio je odgovore na pitanja kao “Kako izgleda dron?”, “Kakvu kameru će podržavati?”, “Kome je namijenjen?”

Prema onome što tvrde u Sonyju, Airpeak će biti opremljen s Alpha “full-frame” kamerom bez ogledala. Ne samo to, Sony tvrdi da je ovaj model najmanji dron koji podržava takvu vrstu kamera. Iako to možda jeste istina, Airpeak nije malen, njegova veličina bliska je onoj profesionalnih dronova kao DJI Inspire 2, a manje onima za “rekreativce” kao Mavic. Sami dizajn podsjeća na brojne dronove, ima četiri propelera, elegantne je crne boje i veoma moćan u svakom smislu.

Nakon kamere i samog izgleda, Sony je ponudio i odgovor za koga je dron namijenjen – profesionalce. Iako se to ne sugeriše eksplicitno, njegove performanse to jasno sugerišu. Kroz prezentaciju, Sony je pokazao šta dron može prilikom prave filmske potjere, a amateri to nikako ne bi mogli kopirati.

Zanimljivost je i da se Sony potpuno sam odlučio za rad na ovom dronu, bez ikakvog partnerstva s nekim iskusnijim proizvođačima na ovom području. Dakle, sad se slobodno može reći da je Airpeak prvi dron ikad načinjen od strane japanskog tehnološkog giganta, a za očekivati je i da svakako nije posljednji.

Iako se mnogo odgovorilo, još mnogo toga “visi u zraku”, kao datum izlaska na tržište, informacije na koja tržišta će prvobitno krenuti i koliko će uopšte koštati. Možda uopšte neće ni biti dio komercijalne prodaje već dio Sony Pictures Entertainment, a to bi značilo samo namjenu “unutar kuće”. No, nadajmo se da neće biti tako jer ovaj dron djeluje kao da bi mogao napraviti velike promjene.