in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

iPhone 12 Mini se najslabije prodaje iako je najjeftiniji

Čini se kako kupci Appleovih proizvoda ne žele kupovati jeftino nego najbolje. Zbog toga je prodaja najmanjeg iPhone 12 Mini vrlo slaba, čak i razočaravajuća.

Zanimljivo je kako se od četiri nova Appleova smartphonea najbolje prodaje “standardni” iPhone 12 koji je dovoljan za većinu kupaca, a oni koji žele više kupuju iPhone 12 Pro ili najjači iPhone 12 Pro Max. Ipak, kupci izgleda nikako ne pristaju na iPhone 12 Mini, a koji se od ove četvorke najslabije prodaje.

Statistika govori kako je u oktobru i novembru 2020. godine više od 3/4 prodanih Appleovih smarphonea nosilo oznaku iPhone 12 (76%). Standardni iPhone 12 smartphone s 6,1 inčnim ekranom je najprodavaniji smartphone u SAD-u gdje drži više od 27% tržišnog udjela. Slijede ga iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max koji drže više od 20% od ukupne brojke prodanih iPhone uređaja u SAD-u, preostalih 6% otpada na iPhone 12 Mini koji ima ekran od 5,4 inča.

Ove brojke su čak i veće od onih kada se pojavio iPhone 11, a koji je u prvim prodajnim mjesecima držao ukupno oko 69% prodanih iPhone uređaja u SAD-u. Ovo i nije neobična brojka jer iPhone 11 nije bio 5G smarphone tako da je bio puno “zaostaliji” u odnosu na Android konkurenciju. Isto tako, treba uzeti u obzir kako su iPhone pametni telefoni na američkom tržištu za oko 30-ak a ponegdje i više posto jeftiniji od modela koji se prodaju u Evropi.

Razlog leži u tome što su neki stariji modeli kao što su iPhone XR (499$) i iPhone 11 (599$) cjenovno puno atraktivniji kupcima, bez obzira što ne podržavaju 5G mreže.