in

TUGYTUGY

Najavljeno novo poskupljenje grafičkih kartica

Nestašica, preprodavci i ekonomski kolaps zbog pandemije koronavirusa su samo neki od problema koji muče PC entuzijaste da se dokopaju novih grafičkih kartica, a oni koji to i uspiju moraju izdvojiti dosta više novca od cijene koju je proizvođač preporučio.

Tu mukama nije kraj, jer je novo povećanje cijena već u pripremi, prvenstveno u Sjedinjenim Državama, gdje je administracija Donalda Trumpa odlučila da takse na PC hardver koji dolazi iz Kine podigne sa 7,5 na 25%. Proizvođač ASUS je među prvima to potvrdio i poslao je obavještenje potrošačima da će ih sačekati više cijene od očekivanih.

Tarife zbog ekonomskog rata između Kine i Sjedinjenih Država nisu problem ostatka svijeta, ali ASUS u svojoj izjavi za javnost ne navodi samo to kao razlog rasta cijena, već se spominje i porast cijena za komponente, troškovi produkcije i logističke aktivnosti. Ovo nažalost može značiti da povećanje cijene za grafičke kartice očekuje čitav svijet, s tim što će ono biti blaže nego u SAD.

Vidjet ćemo kada će se oglasiti drugi proizvođači. U međuvremenu, Nvidia će 12. januara predstaviti nove grafičke čipove, potencijalno one namijenjene laptopima.