in

LOVELOVE

Volkswagen predstavio futuristički prototip robotske stanice za punjenje automobila

Njemački proizvođač automobila, Volkswagen, predstavio je prototip robota koji može potpuno autonomno puniti električne automobile. Riječ je o jedinici koja je sasvim djelotvorna i predstavlja veliki iskorak u budućnost.

Kompanija je na ideji radila zadnjih godinu dana, a tek sad su odlučili predstaviti robota, piše Futurism.

Robot nosi naziv Mobile Charging Robot, a nevjerovatno podsjeća na robota R2-D2 iz filmskog serijala Ratova zvijezda, što po izgledu, što po zvuku kojeg proizvodi. Robot bi trebao služiti za punjenje automobila dok su parkirani. Ideja je omogućiti robotima punjenje automobila u velikim stambenim kompleksima, kako vozači ne bi morali voziti na druge stanice. Osim toga, ovakvi roboti bi omogućili i veća parkirališta jer garaže više ne bi morale imati više mjesta za punjenje.

Mobile Charging Robot olakšava punjenje, obzirom na to da može doći do svakog automobila koji je propisno parkiran. Robot radi potpuno autonomno i samostalno pronalazi vozila kojima je potrebno punjenje te komunicira s njima.

Iz kompanije Volkswagen ističu da su efikasne stanice za punjenje važan dio budućnosti, a robot bi mogao krenuti u akciju već u prvom dijelu 2021. godine, pod uslovom da se pokaže učinkovitim na parkinzima s velikim brojem vozila.