in

Nakon Applea i Microsoft kreće u proizvodnju vlastitih procesora?

Apple je nedavno započeo s velikom tranzicijom i zamjenom Intelovih procesora koje godinama koriste u svojim računarima s vlastitim procesorima baziranim na ARM arhitekturi.

Uzimanjem stvari u svoje ruke Apple je, to je jasno već nakon prvih recenzija novih računara, napravio fantastičan posao jer su performanse dva laptopa i Mac minija s M1 čipsetom nevjerovatne i puno bolje u odnosu na Intelove procesore.

Čini se kako bi istim putem uskoro mogla krenuti još jedna kompanija i višegodišnji veliki partner Intela – Microsoft. Prema posljednjim medijskim izvještajima, kompanija navodno razvija vlastite čipove također temeljene na ARM arhitekturi koji će zamijeniti dosadašnje Intelove čipove. Vlastiti hardver prvenstveno će biti namijenjen za servere, no spominje se kako bi se Microsoftovi čipovi mogli koristiti i u njihovim računarima Surface, piše TechSpot.

Microsoft je s Qualcommom već radio na razvoju prilagođenih procesora za svoje računare, no ovo će biti prvi put da kompanija sama razvija čipsete, bez saradnje s partnerima. To će biti “veliki udarac za Intel”, čiji hardver trenutno pokreće servere u cloud servisu Azure, a iako njihov hardver možda neće biti snažan kao Intelov, to će im omogućiti “kontrolu vlastite sudbine”, što tranzicijom na vlastite čipove sada radi i Apple, komentarisali su na stranici TechSpot.

Naime, u Microsoftu vjerovatno razmišljaju o dugoročnim prednostima koje će im donijeti ulaganje u vlastiti hardver, jer bi pri dizajnu i proizvodnji vlastitih procesora naglasak trebali staviti na specijalizirane zadatke, što će omogućiti bolju učinkovitost.

Komentarišući te navode, glasnogovornik Microsofta Frank Shaw rekao je kako će nastaviti s investiranjem u vlastite mogućnosti u područjima poput dizajna, proizvodnje i alata, uz daljnje jačanje partnerstva s proizvođačima čipova s kojima već sarađuju.

Što se korištenja vlastitog hardvera u računarima i laptopima tiče, Apple je najbolji dokaz koliko takvi procesori mogu biti bolji, snažniji i učinkovitiji u odnosu na klasične Intelove procesore tako da se ne bi trebali iznenaditi ako u budućnosti vidimo računare Surface s procesorima “Made by Microsoft”.