in

Američko zrakoplovstvo razvija laser koji bi mogao spašavati, a ne oduzimati živote

Američko zrakoplovstvo razvija novi laser koji bi mogao detonirati nagazne mine, bombe i druge eksplozivne stvari s udaljenosti od gotovo 300 metara.

Sistem RADBO odnosno Recovery of Airbase Denied by Ordnance sastoji se od oklopnog vozila s laserom, a trebao bi omogućiti zrakoplovstvu da na siguran način očisti slijetnu pistu u minskom polju ili da očisti put za vojne jedinice na zemlji, bez dodatnog rizika za njih.

Koliko je ovaj projekat važan, možda najbolje govori podatak da je 40 miliona dolara težak ugovor za razvoj i izradu lasera, zrakoplovstvo dodijelilo firmi Parsons, s kojom će vojni stručnjaci blisko sarađivati. Ideja je da laser bude montiran na vozilo na tlu te da čisti put ispred njega.

Kako navode iz Parsonsa, laser ZEUS (ZEUS Laser Neutralization System) trebao bi biti toliko snažan da može detonirati i skupine bombi ili nagaznih mina, ali i velikokalibarsku municiju poput granata.

Iako ovo možda nije visokotehnološko oružje kakvo američka vojska inače razvija za svoje potrebe, pokazuje da se laseri mogu koristiti i za druge stvari, a ne samo kao oružje.