in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

iPhone 12 A14 Bionic čipset pomest će Android konkurenciju

Znate li da je A13 Bionic, čipset koji pokreće godinu dana stare iPhone 11, bolji od najboljeg čipseta u Android svijetu, Snapdragona 865+?

Historija se ponavlja – Apple napravi najbrži čipset, Andorid konkurencija ga pokušava pratiti što obično uspiju nakon godinu dana, kada lov kreće ponovno. Apple A14 Bionic čipset jednostavno neće imati konkurenciju, osim možda jednog čipseta u 2020. godini, a evo i zašto.

Znate li da je A13 Bionic, čipset koji pokreće godinu dana stare iPhone 11, bolji od najboljeg čipseta u Android svijetu, Snapdragona 865+? Manje više jedini test gdje će SD865+ biti bolji je Antutu, i to zbog toga što Apple A13 Bionic ne podržava najnoviju LPDDR5 RAM memoriju.

CPU performanse A13 Bionica su i dan danas bolje, dok je kog GPU-a još veća razlika: A13 Bionic je u stanju isporučiti sustaind performanse na nivou peak brzine Adrena 640 iz Snapdragona!

Novi Bionic A14, koji će pokretati iPhone 12 porodicu će donijeti brojne prednosti pred A13 čipsetom. Prva je da će biti izrađen u 5 nm tehnologiji umjesto 7+ nm prethodnika.

Da Apple ne napravi baš nikakve sistemske promjene, A13 izrađen u 5 nm bi bio 15% brži i 30% štedljiviji.

Ipak, niko ne proizvodi stari čipset u novom proizvodnom procesu. Novi A14 Bionic će biti40% brži u CPU perofmansama uz 50% brži GPU!

Sve to uz bolju energetsku efikasnost, čitaj manju potrošnju struje i zagrijavanje.

S ovako nabrijanim grafičkim performansama, Apple Arcade će itekako zaživjeti.

Kada će Android korisnici uživati u sličnim performansama? Iznenađujuće, otprilike u isto vrijeme -Kirin 9000 u Mate 40 Pro mobitel će također biti izrađen u 5 nm proizvodnom procesu, i zapravo će jedini moći konkurisati Applovoj zvijeri, barem do proljeća 2021. i prvih Snapdragon 875 mobitela.

Šteta što će Kirin 9000 biti labuđi pjev HiSilicon Kirin čipseta.