in

TUGYTUGY WOWWOW

Implementacija 5G u sportu: Aplikacija za pametne stadione

Implementacijom 5G mreže i pametnih kamera na stadione, Huawei je napravio tehnološko rješenje koje gledaocima omogućuje da budu režiseri sportskih manifestacija.

Foto: Huawei

Implementacijom 5G mreže i pametnih kamera na stadione, Huawei je napravio tehnološko rješenje koje gledaocima omogućuje da budu režiseri sportskih manifestacija.

Stadioni bez gledaoca ili s ograničenim kapacitetom su naša nova stvarnost na koju se moramo navići, htjeli mi to ili ne. Ipak, nove tehnologije sve više omogućavaju gledaocima da, iako nisu na stadionu, mogu i u kućnom ambijentu uživati u utakmicama omiljenog kluba ili koncertima.

Huawei je početkom juna testirao inovativnu aplikaciju koja otvara novu eru praćenja sportskih ili velikih muzičkih događaja, a stadione pretvara u pametne stadione.

Napravljeno je kompletno rješenje koje stadione pokriva 5G mrežom i gustom mrežom naprednih UHD kamera koje pokrivaju svaki, pa i najmanji dio stadiona, iz različitih uglova, dok kroz korisničku aplikaciju omogućuje doživljaj velikih sportskih i drugih događaja.

Aplikacija je testirana na nogometnoj utakmici između Shandong Lunenga i Taizhoua u trening centru Luneng Taishan u kineskom gradu Jinanu. Preuzimanjem korisničke aplikacije na 5G ili VR uređaj, korisnik ima priliku gledati svaki dio stadiona u realnom vremenu, ali može i u bilo kojem trenutku pristupiti snimljenom video materijalu.

Uz pregled snimaka svih dijelova terena, moguće je i preuzeti, te obraditi video isječke, te ih zatim objaviti na društvenim mrežama.

Aplikacija je opremljena VR-om, a to gledaocima omogućuje pregled akcija iz više različitih uglova. Aplikacija nudi i virtuelnu proslavu gola s igračima, što je omogućeno kombinacijom tehnologija vještačke inteligencije i proširene stvarnosti (AR).

Otvara se i mogućnost kreiranja potpuno novih sadržaja kao i znatno povećanje prihoda organizatora sportskih i velikih muzičkih događaja. Ovo rješenje je moguće implementirati i na turistički zanimljivim urbanim lokacijama.