in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučnici tvrde da su stvorili masku koja ubija koronavirus, a puni se preko punjača za mobitel

Prototip izgleda kao standardna N95 maska za lice, s ventilom s prednje strane i gumenim trakama za učvršćenje maske oko glave

Izraelski naučnici tvrde da su uspjeli napraviti masku za višekratnu upotrebu koja može ubiti koronavirus toplinom, a napaja se putem punjača za mobitel.

Proces dezinfekcije traje oko 30 minuta, a korisnici ne bi trebali nositi masku dok je spojena na punjač, navodi profesor Yair Ein-Eli koji je vodio tim naučnika s Izraelskog instituta tehnologije u Haifi.

Maska ima USB ulaz koji je spaja s izvorom struje kao standardni punjač za mobilni telefon i grije unutrašnji sloj karbonskih vlakana do 70 stepeni Celzijusa, što je dovoljno visoka temperatura da ubije virus, piše agencije.

Profesor Yair Ein-Eli rekao je da jednokratne maske, za kojima je vladao veliki interes tokom zdravstvene globalne krize, nisu ekonomične niti dobre za okoliš.

– Trebalo je stvoriti masku koja je višekratna i ovo je naše rješenje- nadodao je.

Profesor Allon Moses, stručnjak za zarazne bolesti u jeruzalemskom Medicinskom centru Hadassah, tvrdi kako “nema sumnje” da će pola sata izloženosti toplini od 70 stepeni ubiti koronavirus. No, ipak je upozorio da bi očestalo zagrijavanje moglo “oštetiti tkaninu maske i uništiti njenu sposobnost zaštite od bolesti u budućnosti”.

Tokom testiranja, prototip je bio izložen 20 ciklusa zagrijavanja, od kojih je svaki trajao pola sata, bez utjecaja na izdržljivost maske, rekao je Ein-Eli.

– Možemo garantovati izdržljivost maske do nekoliko desetaka ciklusa, bez ikakvog rizika- nadodao je.

Prototip izgleda kao standardna N95 maska za lice, s ventilom s prednje strane i gumenim trakama za učvršćenje maske oko glave.

Krajem marta naučnicu su predali patent za ovu masku u SAD-u, a sada raspravljaju o komercijalizaciji proizvoda s privatnim sektorom.

Maske će se vjerovatno prodavati po cijeni za dolar skupljoj od tipičnih jednokratnih maski, najavili su naučnici.