in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Maska budućnosti: Sama se dezinficira, a evo i kako

Nedostatak zaštitne opreme koji je bio evidentan na početku pandemije COVID-19 potaknuo je mnoge proizvođače na inventivan način razmišljanja

Nedostatak zaštitne opreme koji je bio evidentan na početku pandemije COVID-19 potaknuo je mnoge proizvođače na inventivan način razmišljanja. Huami, proizvođač popularnih Xiaomi Mi Band i pametnih satova Amazfit, otkrio je kako radi na prozirnoj plastičnoj maski za višekratnu uporabu s funkcijom samo-dezinfekcije. Oni su razvili plastičnu masku koja ima ugrađeno ultra-ljubičasto svjetlo za koje se tvrdi da za 10 minuta može dezinficirati površinu maske, a za to mu je potrebno samo eksterno napajanje putem USB porta.

Dezinfekcija se obavlja s unutrašnje strane, dok je vanjsku stranu potrebno ručno dezinficirati. Maska nosi naziv Aeri i koristi izmjenjive filtere koji su kompatibilni s N95 maskama. Modularni dizajn maske omogućuje postavljanje dodatka kao što su ventilatori za lakše disanje, piše Tech Crunch.

Maska je prozirna, kako bi olakšala posao sistemima za prepoznavanje lica. To će biti od velike pomoći vlasnicima mobitela jer neće morati skidati masku kako bi ih njihov uređaj prepoznao. Maska je trenutno u fazi prototipa, a očekuje se da bi se na tržištu mogla pojaviti u sljedećih 6 do 12 mjeseci.

Za sad nije poznato kolika bi cijena maske mogla biti. Iz kompanije tvrde da im je cilj masovno tržište, ne samo za zaštitu od virusa već i za svakodnevno nošenje uslijed zagađenja zraka, pa stoga možemo očekivati da će biti kompetitivna.