in

TUGYTUGY

Šef IBM-a: Sve će kompanije uvesti umjetnu inteligenciju ne zato što žele, nego jer moraju

Pandemija koronavirusa, htjeli mi to priznati ili ne, promijenila je svijet

Pandemija koronavirusa, htjeli mi to priznati ili ne, promijenila je svijet. No dok su neki gledali kako će preživjeti zaustavljanje gospodarstva, drugi su se prilagodili.

Novi šef IBM-a Arvind Krishna pandemiju vidi kao prekretnicu za mnoge kompanije, ali i priliku da se ubrza digitalna transformacija.

Ova je pandemija snažna disrupcija i neosporna tragedija, ali je i kritična prekretnica. Daje priliku da se razviju nova rješenja, novi načini rada i nova partnerstva koja će dobro doći vašim kompanijama i klijentima. Ne samo danas nego i u nadolazećim godinama, istaknuo je u svojoj online prezentaciji na IBM-ovoj konferenciji Think Digital.

Istaknuo je kako je pandemija koronavirusa otkrila brojne ranjivosti kompanija, na što su one reagirale ubrzanim uvođenjem umjetne inteligencije i IT infrastrukture temeljene na hibridnom oblaku. Upravo im ta kombinacija, ističe Krishna, omogućuje da uvedu agilnost i otpornost u svoje interne mreže te se pripreme za uvođenje novih tehnologija poput 5G-a i edge computinga.

Predviđam da će svaka kompanija postati AI kompanija – ne zato što mogu, već zato što moraju, istaknuo je Krishna.

Upravo je uvođenje umjetne inteligencije u poslovanje srž digitalne transformacije jer podaci i saznanja koji proizlaze iz korištenja umjetne inteligencije, naglašava Krishna, omogućit će kompanijama da stalno poboljšavaju svoje proizvode i usluge.

Generacija 5G-a i edge computinga dolazi veoma brzo i imat će toliki utjecaj na firme kao što su mobilni telefoni imali na potrošačke. Oni koji žele iskoristiti priliku moraju donijeti prave odabire vezane uz svoju IT arhitekturu već danas, rekao je Krishna i dodao: Historija će gledati na ovo kao na trenutak kad se digitalna transformacija društva i poslovanja odjednom ubrzala.