in

SAD produžio zabranu korištenja Huawei i ZTE mrežne opreme

Zabrana je produžena za godinu dana, odnosno do sredine 5. mjeseca 2021. godine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izdao je uredbu kojem produžuje odluke u uredbi od prošle godine kojom je zabranio američkim kompanijama da kupuju telekomunikaciju opremu kineskih prozivođača Huaweija i ZTE-a.

Američkim operaterima bit će produžena licenca za daljnju suradnju s Huaweijem dok su u procesu tranzicija sa Huawei mrežne opreme na mrežnu opremu prihvatljivih dobavljača. Zabrana je produžena za godinu dana, odnosno do sredine 5. mjeseca 2021. godine.

Nakon ove odluke prošle godine, Huawei je stavljen na takozvanu listu entite s kojima je zabranjena trgovina američkim kompanijama, što uključuje i firme sa sjedištem izvan SAD-a koje trguju s robom koja je barem 25% američkog porijekla. Ta odluka izazvala je velike probleme u lancu opskrbe Huaweija, koji se ipak uspio stabilizirat po pitanju komponenti, ali i dalje mu je zabranjeno korištenje Google usluga na novim uređajima.

Prošlo je dakle već godinu dana otkada je trgovinski rat eskalirao s carina na direktne udare na pojedine kompanije, u ovom slučaju Huawei. Nakon godinu dana, Huawei se i dalje drži i više-manje uspješno posluje. Pitanje je koliko dugo će moći opstati na smartfon tržištu izvan Kine reciklirajuć modele s podrškom za Google Play i plasirajuć modele bez Google usluga (koje se mogu instalirati) s vlastitom trgovinom.