in

U ovoj godini na Steamu se pojavio rekordan broj igara

Godina još nije završila, a Steam je već debelo premašio broj lansiranih igara tokom 2017.

Ukratko rečeno, ove godine se na tom servisu pojavilo više igara nego u rasponu čitave decenije.

Veliki broj igara koje se svakodnevno lansiraju na Steamu i problem koji s time dolazi nisu nova vijest. Međutim, zgodno je to staviti u perspektivu, kako je to napravio analitičar Daniel Ahmad, piše Gamespot.

Prema službenim podacima, do 11. mjeseca ove godine na Steamu je lansirano više od šest hiljada igara, što čitavih, što nedovršenih. To je skoro kao broj svih igara koje su na Steamu lansirane od 2005. do 2015.

Rast je također pristuan u usporedbi s proteklom godinom. Tada smo mislili da je 4200 novih igara na Steamu velik broj, a evo nas sada na 6000, čitava dva mjeseca prije kraja godine.

Možda se pitate zašto bi više igara bila loša stvar za krajnjeg korisnika. Ne bi li trebalo biti suprotno? E pa, temeljni problem je u tome što ne mogu sve igre dobiti svojih pet minuta slave. Problem isticanja igre je nešto što muči sve developere / izdavače, i male i velike, a prijeti time da kvalitetne igre ne uspiju na tržištu čisto iz razloga što ih guši gomila loših i prosječnih naslova.

Sigurno je da je među tih 6000 igara neka koja bi vam se svidjela, ali nikad nećete doznati za nju, što možda ne bi bio slučaj da je igara znatno manje te da ih igra više ljudi.