in

Umjetna inteligencija protiv kriminala

Umjetna inteligencija sve se češće koristi za sprečavanje prevara svih vrsta, a do 2021. godine bi se to moglo utrostručiti u odnosu na situaciju koju imamo danas

Umjetna inteligencija sve se češće koristi za sprečavanje prevara svih vrsta, a do 2021. godine bi se to moglo utrostručiti u odnosu na situaciju koju imamo danas. Navodi tako u svojoj prognozi ACFE (Association of Certified Fraud Examiners), do koje je stigao uz pomoć SAS-a i koja je temeljena na hiljadu ACFE članova.

Dakle, u ovom trenutku samo 13 posto poslovnih organizacija koristi umjetnu inteligenciju i(li) strojno učenje kao mjeru zaštite protiv prevara, a kroz sljedećih godinu do dvije to namjerava učiniti još njih 25 posto. Nadalje, 26 posto organizacija koristi biometriju kao dio zaštite, dok njih 16 posto vjeruje kako će tako nešto uvesti kod sebe do 2021. godine. Ono najbitnije, 55 posto ispitanih namjerava povećati proračun za borbu protiv prevara svih vrsta.

– Kako kriminalci pronalaze nove načine eksploatiranja tehnologija kako bi izveli prevare i pronašli žrtve, tako profesionalci koji se protiv takvih prevara bore na dnevnoj razini, koriste naprednije tehnologije kako bi ih zaustavili. Ipak, nije uvijek lako prepoznati koja je od tih naprednih tehnologija najbolja za pojedinu organizaciju, tako da odgovor na to pitanje može i ponuditi odgovor na pitanje koliko će organizacija biti sigurna od pokušaja prevare- naveo je Bruce Dorris, predsjednik i izvršni direktor (CEO) u ACFE.

Također, na njegove se riječi nadovezao i lider SAS-ova odjela za prevenciju prevara.

-Alati koji su danas dostupni pri borbi protiv prevara te njihove prevencije, inteligentniji su nego ikad prije. Više zbog te činjenice nismo ograničeni na reakciju po izvršenju prevare, već uz umjetnu inteligenciju možemo imati i kvalitetniji sistem prevencije, što dolazi s kvalitetnim načinima prpeoznavanja potencijalnih prijetnji- kazao je.

Jasno je prema svemu, umjetna inteligencija može biti sjajan alat u borbi protiv svih onih prijetnji koje su nekako konstantno prisutne u tehnološkom svijetu. No, treba biti jasno i da “loši momci” također koriste nove tehnologije da bi izvodili prevare te pronalazili žrtve.