in

WOWWOW

Teheran predstavio svog najnaprednijeg humanoidnog robota do sada: Njegove funkcije će vas iznenaditi

Iako kompanija kao što je Boston Dynamics prednjače na ovom polju s robotima poput Atlasa, Surena IV ipak bolje izbjegava padove

Eksperti sa univerziteta u Teheranu prije nešto više od 10 godina predstavili su prvu verziju robota po imenu Surena. Nešto malo poslije toga i verziju Surena II koja je mogla i hodati, dok se 2015. godine pojavila i Surena III.

Pet godina kasnije ekspertni tim predstavio je i Surenu IV – novog robota koji je daleko napredniji od svojih prethodnika. U videu možete vidjeti kako robot oponaša ljudsko ponašanje, hvata bocu vode i ispisuje svoje ime, piše IEEE Spectrum.

Možda je najzanimljivija funkcija sposobnost fotografiranja, pa je nova Surena uspjela napraviti selfie sa grupom ljudi koji joj prave društvo u kadru.

Surena IV je i pokretljivija, a pokreti su spretniji, i to zahvaljujući senzorima koji se nalaze u dnu mehaničkih stopala i olakšavaju kretanje po različitim površinama, tako što se svako stopalo odmah prilagođava podlozi. Brzina kretanja se popela na 0,7 kilometara na sat, što je napredak u odnosu na 0,3 kilometra koje je prelazila Surena III, prenosi PC Press.

Iako kompanija kao što je Boston Dynamics prednjače na ovom polju s robotima poput Atlasa, Surena IV ipak bolje izbjegava padove, budući da se fokusira na kretanje cijelog tijela, a ne na odvojene cjeline, što je dobar preduvjet za daljnju uspješnu evoluciju i robote koji sve više sliče na svoje tvorce.