Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

NASA-in robot Curiosity Mars izgubio se na Marsu

Neki podaci o visini nisu bili ispravni, pa ni Curiosity nije mogao donijeti tačne i sigurne odluke

Tehnologija je omogućila razvoj navigacije koja nam u svakom trenutku govori gdje se nalazimo na Zemlji. Isti princip koriste i roboti i sonde koji istražuju svemir.

Ali, kao što se na Zemlji desi da, unatoč navigaciji, povremeno zalutamo, tako se i robot na Marsu – izgubio.

Kako su objavili naučnici koji sudjeluju u misiji Curiosity Mars, njihovo robotsko vozilo (rover), tokom obavljanja predviđenih aktivnosti odjednom se izgubilo.

  • Tokom svog posljednjeg seta aktivnosti, Curiosity je izgubio orijentaciju. Neki podaci o visini nisu bili ispravni, pa ni on nije mogao donijeti tačne i sigurne odluke. Zbog toga se Curiosity prestao kretati, stao je na mjestu dok se ponovno ne snađe – napisala je na sužbenom blogu Dawn Sumner, planetarna geologinja sa Sveučilišta California Davis.

To ne znači da je Curiosity prestao raditi. Nastavio je slati podatke naučnicima, a oni su na osnovu njih osmislili plan kako ga vratiti na pravi put.

Tako su inženjeri napravili program koji će Curiosityju reći gdje se tačno nalazi te mu pomoći da nastavi sa svojom misijom.

I uspjeli su. Kako je izvijestio Scott Guzewich iz NASA’s Goddard Space Flight Center, Curiosity ponovno može istraživati po Marsu te nastavlja sa svojom misijom kao što je bilo planirano.