in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Izumili obrnutu mikrovalnu: Za manje od minute ohladite pivo

Juno predstavljen na CES-u u Las Vegasu

Na CES-u u Las Vegasu predstavljena je obrnuta mikrovalna – Juno. Riječ je o uređaju koji izgledom nalikuje mikrovalnoj, ali radi na nešto drugačijem principu – i hladi. Dizajnirala ga je kalifornijska kompanija Matrix Industries, najpoznatija po dizajniranju i proizvodnji pametnih satova s toplinskim napajanjem.

Juno bocu piva, vina ili soka može ohladiti zahvaljujući termoelektričnom rashladnom motoru, koji oko boca velikom brzinom vrti hladnu vodu i tako spušta njihovu temperaturu. Uređaj je, kao i mikrovalna, statičan i proces hlađenja ga ne pomiče, a piće se može konzumirati čim ga ohlađenog “izbaci”.

Juno je već neko vrijeme u pretprodaji online, a ove je godine predstavljen i njegov prototip – koji hladi po jedan gazirani sok – a koji bi se isto brzo trebao naći u komercijalnoj upotrebi.

U samo dva dana od oglašavanja svoje kampanje firma Matrix Industries je pretprodajom Juno obrnute mikrovalne zaradila više od 100 hiljada funti (oko 230.000 KM), a s isporukom svog izuma, kako su najavili, kreću u avgustu ove godine.

Cijena uređaja je oko 53 funte (oko 130 KM)-