in

WOWWOW

NASA-ini astronauti mogli su voziti električni motocikl po Mjesecu

Prototip ovog vozila vidljiv je na slikama koje su objavili na Twitteru

Jedan od najprepoznatljivijih komada tehnike koji se povezuje s NASA-inim istraživanjem Mjeseca zasigurno je lunarni rover. Lunar Roving Vehicle (LRV) bio je pogonjen baterijama, a služio je astronautima iz misija Apollo 15, 16 i 17 da napuste strogu blizinu svojeg landera i istraže površinu Mjeseca nešto detaljnije i opsežnije. Svaki od lansiranih rovera prešao je po Zemljinom prirodnom satelitu put od oko 30 kilometara.

LRV – ikona istraživanja svemira u sedamdesetima

Prije toga, LRV je trebalo dopremiti na Mjesec. Težina mu je bila 210 kilograma (na Mjesecu bi to bilo oko 34 kilograma), bio je pogonjen jednokratnim srebro-oksidnim baterijama od 121 Ah, od kojih su dvije bile postavljene na svako vozilo. Ako znamo da se sve ovo događalo 1971. i 1972. godine, tehnološki gledano poduhvat je svakako vrijedan divljenja.

 

Međutim, NASA je u svojim planovima tada imala i nešto jednostavnije i agilnije vozilo, te čak i njegov prototip vidljiv na slikama koje su objavili na Twitteru. Radilo se o električnom motociklu za jednu osobu, koji bi također bio pogonjen baterijama. Koncept je nastao saradnjom Boeinga, General Motorsa, Lockheeda i drugih kompaniija.

Prema dostupnim informacijama elektromotor na njemu trebao je imati snagu od tek oko 0,6 KS, baterija je trebala imati kapacitet od oko 30 Ah, a cijela stvar bila bi na Zemlji težine oko 45 kilograma. Na Mjesecu bi mogla postići otprilike 11 kilometara na sat. Rover je u konačnici odnio pobjedu kao najbolji i sigurniji koncept, ali morate priznati da bi i vožnja “dirt bikeom” po površini Mjeseca također bila prilično zabavna i pamtljiva.