in

Testirali smo Samsung Galaxy Note 9 i oduševljeni smo

Samsungova vedeta, Galaxy Note 9, direktan je nasljednik prošlogodišnjeg modela Galaxy Note 8.

Iako je na tržištu svega nekoliko mjeseci, Note 9 se istaknuo vrhunskim performansama, te je u veoma kratkom vremenskom periodu dobio pozitivne korisničke recenzije.

Jedan primjerak Samsungovog “čeda”, stigao je i u redakciju portala Noob.ba, pa ćemo vam u kratkim crtama predočiti s čim smo se susreli.

Kao prvo, Note 9 ima manje, više isti dizajn kao i njegov predhodnih, a s obzirom da je Note 8 postigao zavidan uspjeh na tržištu, nije se ni očekivao neki radikalniji zahvat na dizajnu.

Iako je dizajn ostao gotovo nepromijenjen, ono u čemu se Note 8 i 9 razlikuju su tehničke performanse.

Samsung je u Note 9 ugradio najnovije tehnološke detalje uz istovremeno povećanje kapaciteta baterije, što je svakako ogroman plus.

Note 9 pokreće moćni Exynos 9810 procesor sa osam jezgri, a osnovni model ima 6 giga RAM-a i 128 GB interne memorije, a u ponudi se nalazi u vezija sa osam GB RAM-a i nevjerovatnih 512 GB memorije, što u kombinaciji s 512 GB memorijskom karticom pravi prvi terabajtni smartfon u historiji.

Note 9 sa sobom donosi i S PEN olovku, koju, osim pisanja, možete koristiti i kao svojevrstan daljinski upravljač. Ova se opcija pokazala kao izuzetno korisna

Novi Galaxyev Note je za 0,6 milimetara kraći i 1,6 širi, te 0,2 mm deblji od svog predhodnika.

S obzirom na činjenicu da ga pokreće supersnažni procesor, Samsung Galaxy Note 9 donosi sa sobom novi water-carbon rashladni sistem sa tri puta širim bakrenim cijevima.

Note 9 u sebi sadrži dvije 12 MP kamere, od jedna ima širokokutne leće, kao i promjenjivi otvor blende. Druga kamera je telefoto, što znači da je ona zadužena za optičko povećanje, a obe kamere su optički stabilizovane.

Kamere sa sobom nose i novi sistem vještačke inteligencije nazvan Scene Optimizer, koji služi da kad mobitel s uključenom kamerom okrenete prema objektu, on će ga pokušati prepoznati i podesiti sve potrebne parametre.

Sve u svemu Galaxy Note 9 je nešto najbolje na tržištu u ovom trenutku. Doduše, treba biti realan i reći da Samsungova Note serija i nema neku konkurenciju, a s obzirom šta sve nudi novi model ove serije, ne treba je zadugo ni očekivati.

(M. D./Noob.ba)