in

Optička iluzija zbunila ljude. Vidite li na slici pet ili sedam konja?

Korisnici interneta pohrlili su na društvene mreže zbunjeni optičkom iluzijom konja.

Slika umjetnice Bev Doolittle pod nazivom Pintos osvojila je internet izazvavši žestoku raspravu oko toga koliko konja ima na slici koja prikazuje skupinu kestenjastih konja u jugozapadnoj Americi. Slikajući sliku kasnih 1970-ih, Doolittle je koristila “liniju, boju i uzorak” kao glavne alate za stvaranje “optičkih iluzija i skrivenih slika”.

“Linije snijega u stijenama stapaju se s linijama bijele boje na konjima u Pintosu. Oblici boja na konjima isti su kao i stijene iza njih. Koristeći iste linije, boju, oblike i uzorke na konjima kao i u pozadini, Bev Doolittle skriva konje na slici i moramo se potruditi da ih pronađemo”, objašnjava Art Discovery.

Slika je u međuvremenu postavljena na web stranicu Kids Environment Kids Health Nacionalnog instituta za okolišno zdravlje. Jedan od stručnjaka instituta razlučio je da slika sadrži ukupno sedam konja unatoč tome što je sama Doolittle rekla da ih je pet. Na web stranici su napisali:

“Čuli smo da bi trebalo biti 7 konja (uključujući neke djelomične konje, poput glave i stražnjice konja) prikazanih na slici. Ako ne vidite sedam, možda će vam pomoći ova šaljiva poruka jednog od naših najboljih znanstvenika (i stručnjaka za slagalice):

‘Pretpostavljam da pomaže znati da ih tražimo sedam. U tom slučaju, vidim jednog s lijeve strane kako gleda prema van, a u sredini su četiri lica grupirana blizu jedno uz drugo – u toj skupini smeđi nos jednog (drugog slijeva) pokriva desnu stranu lica onoga koji je najniže pogrbljen. Desno je mali konj koji stoji postrance, a iznad njega je zadnji dio sedmog. Osim ako ne haluciniram.'”

Međutim, nemojte se previše uzrujavati ako ne možete vidjeti točno sedam konja. Institut vas uvjerava ako “još uvijek ne vidite više od pet ili šest konja (barem djelomično)” da spadate u većinu. Većina ljudi, uključujući autoricu slike, ipak je rekla da može vidjeti samo pet konja.