in

PlayStation 4 obara rekorde u gejmingu: Daleko iza sebe ostavio Xbox i Nintendo

Sony PlayStation 4 je konzola koja je lansirana još 2013. godine, i od tada premašuje rekorde u prodaji i dominira nad svim ostalim rivalskim proizvodima.

Tako bi PlayStation 4 uskoro treba stići do tačke od 100 miliona prodatih jedinica širom svijeta, budući da je od lansiranja 2013. godine, do sada, prodato preko 92 miliona konzola.

Pored toga, i broj mjesečnih korisnika na PlayStation platformi bilježi konstantan porast, pa je krajem novembra 2018. godine prešao broj od 90 miliona. Xbox One, sa druge strane, nije objavio informacije o broju prodatih jedinica još od 2015. godine, ali se prema izvještajima o prihodima kompanije može zaključiti da je u januaru 2016. godine prodato tek nešto više od 19 miliona jedinica.

Nintendo Switch je od lansiranja u martu 2017. prodao tek 23 miliona jedinica, a PlayStation 4 ubjedljivo vodi na igračkom tržištu.

Eksperti procjenjuju da će Sony do trenutka kada mu se rivalske kompanije budu približile već lansirati PlayStation 5, što će mu donijeti dodatnu prednost.