in

Danas je počela nova era grafike u igrama na PC-u

Od danas je dostupnski jesenski update za operativni sistem Windows 10, igračima na PC-u interesantno jer DirectX-u aktivira mogućnost korištenja ray tracing tehnike. Ray tracing je tehnika koja je znatno naprednija od klasične rasterizacije koja se sve do sada koristila u igrama, a u praksi donosi kompleksne refleksije i sjenčanje u stvarnom vremenu. Jedna je to od tehnika koju se smatra ključnom za budućnost vizualne prezentacije u videoigrama.

Dakako, ta je budućnost još uvijek dosta daleko, ali su sada ostvareni minimalni preduvjeti za nju. Tačnije, dva od tri preduvjeta. Ray Tracing je sa softverske strane omogućen unutar Windowsa 10, s hardverske strane dostupan je uz Nvidijine RTX 2080/Ti grafičke kartice i sada samo čekamo igre koje će zapravo imati odgovarajuću podršku za RTX.

Jedna od njih je vani – Shadow of the Tomb Raider, ali do sada još nije dobila update s kojim bismo ju vidjeli u punom sjaju. Do kraja ove godine još bi dvije igre trebale dobiti podršku za RTX: Battlefield V te Assetto Corsa Competizione.