in

Valve je otkrio koliko izdajica PC master rase ima na Steamu

Vlasnici Steama objavili su statistiku korištenja igraćih kontrolera na PC-u koja otkriva nekoliko zanimljivih činjenica.

Danas se kontroler iliti gamepad smatra sastavnim dijelom opreme za igranje igara i na PC platformi. Koliko god vi voljeli kombinaciju miša i tipkovnice te preciznost i brzinu koje s tom kombinacijom dolaze, mora se priznati da kontroleri sa sobom donose određenu praktičnost te se uz njih ugodno zavaliti u naslonjač. Osim toga, triggeri na kontroleru u nekim igrama pružaju veću razinu kontrole nego miš i tipkovnica.

Ne čudi stoga što neku vrstu kontrolera na Steamu danas koristi otprilike 60 miliona igrača, a ta brojka obuhvaća i specifične kontrolere za PC, poput joysticka za simulacije letenja. Informacija je to koju nam je predočio sam Valve, uz neke zanimljive uvide u statistiku samog korištenja.

Pokazalo se tako da PC igrači preferiraju Xbox 360 kontroler te njega upotrebljava čak 45 posto korisnika. Na drugo mjesto uspio se probiti DualShock 4 (PS4 kontroler), s jednim postotkom više od Xbox One kontrolera.

Zanimljiva je činjenica da korisnici Steama uglavnom preferiraju kontrolere za konzole, dok oni rađeni specifično za PC nisu toliko popularni. Tek nešto više od tri milijuna igrača koristi Steam kontroler, joystick ili neki drugi PC gamepad, što je manje od broja igrača koji koriste DualShock 3 kontroler, koji nije ni službeno podržan na PC-u.

Valve je zbog ovih brojki obećao kako će i dalje raditi na što boljem integriranju kontrolera na Steamu. Drugim riječima, čim se za koju godinu-dvije pojave neki novi kontroleri novih konzola, računajte na to da će oni biti podržani za korištenje na Steamu.