in

Na današnji dan objavljena je jedna od najpopularnijih igrica u historiji

Na današnji dan svoj jubilarni dvadeseti rođendan slavi Blizzardov StarCraft serijal, jedan od najpopularnijih esports naslova ikada.

Blizzardova najveća uspješnica definitivno je Warcraft serijal, no u drugoj polovici devedesetih godina tvrtka je silno željela igru SF tematike pa su 1996. tako predstavili StarCraft. Mnogi su tada prikazani proizvod vidjeli kao “Warcraft u svemiru” pa je cijeli projekt vraćen na sami početak kako bi se StarCraft distancirao od svog fantasy brata.

Godinu dana kasnije predstavljena je nova verzija, s drugačijom prezentacijom i unikatnim rasama – Terranima, zergovima i Protossima. Igra je tada pokupila daleko bolje reakcije publike i djelovala je kao još jedan hit iz Blizzardove radionice. Originalna verzija lansirana je na današnji dan prije točno 20 godina na PC platformi.

StarCraft je bio podjednako kompetentna igra i u singleplayeru i u multiplayeru. Upoznao nas je s pamtljivim likovima kao što su Jim Raynor i Sarah Kerrigan, a u multiplayeru nas je provukao kroz rano izdanje Battle.net servisa koji je ovom igrom ispunio svoju pravu svrhu. Broj korisnika Battle.neta od pojave StarCrafta porastao je za čak 800 posto.

StarCraft je i dan danas hvaljen zbog dubine svog strateškog gameplaya. U Južnoj Koreji igra je proglašena nacionalnim sportom, a natjecanja u njoj prenose se na televiziji. Zbog svega toga StarCraft je zapamćen kao jedna od najvažnijih strateških igara, kao i jedan od najvećih naslova PC platforme. Također je i jedna od rijetkih igara koje su završile u svemiru nakon što je NASA-in astronaut Daniel T. Barry ponio igru sa sobom na let u SS Discoveryju.

StarCraft je 1998. godine dobio i ekspanziju zvanu Brood War, a dvije godine kasnije i port za Nintendo 64 konzolu koji se ipak pokazao kao promašaj. Dugo iščekivani nastavak, podijeljen na tri dijela, pojavio se sredinom 2010., no nije uspio odvući sve igrače sa originala. Blizzard je zato povodom ove 20. godišnjice lansirao i Remastered izdanje igre, dok je originalnu verziju StarCrafta učinio besplatnom za preuzimanje.

(HCL)