in

Izašao je Disco Elysium, kažu da je nevjerovatan RPG

Danas je izašao Disco Elysium, izometrijski RPG o kojem se dosad malo govorilo.

Teško je bilo u bilo kojem trenutku odrediti šta bi on tačno trebao predstavljati. Znalo se samo da se radi o naslovu inspiriranom Planescape Tormentom, sa snažnim naglaskom na tekstualnost i pričanje priče, dugačkom naslovu koji traje više od pedeset sati. Ali isto tako da se radi o naslovu koji nije fantasy, barem ne na način kao što je to bio Planescape Torment.

Revachol je mjesto u kojem se mogu vidjeti arhaični jedrenjaci koji plove okolnim morem, na ulicama kočije, ali u njemu istovremeno rade i diskoteke, posuđuju se videokasete, dok se policija služi tehnologijom naprednijom od naše. Glavni junak pripadnik je policije, detektiv koji se zatekao u gradu kako bi naizgled riješio nerazriješeni slučaj ubistva. Ali to je tek izgovor, on je zapravo jedan od onih tvrdokuhanih detektiva koji vole piti više nego bi trebali pa dopustiti noći da ih ponese gdje želi. Možda samo u zagrljaj neke usputne djevojke, možda u diskoteku, možda na mjesto mafijaškog sastanka, u neko napušteno skladište, na rubu grada.

Mnogi koji su ga odigrali proglašavaju Disco Elysium naprosto genijalnim RPG-om, pravim nasljednikom Planescapea: Tormenta – punim slobode, mogućnosti izbora, zanimljivih priča, ali i humora.

Tu je kratki trailer, iz kojeg se može naslutiti o čemu se radi. Nažalost, on nije najbolji i ne daje neku zaključnu sliku, ali za one koji su zainteresirani – i to je nešto.