in

S kutije PlayStationa 5 navodno je uklonjena oznaka “8K”

Korisnici na Redditu javljaju kako nova pakiranja PlayStation 5 konzole više ne dolaze s oznakom “8K” na kutiji. Primjerice, pogledate li sliku kutije za PS5 konzolu na stranici trgovačkog lanca Best Buy, ondje u desnom kutu možete vidjeti samo oznake 4K 120 i HDR.

Zašto je ovo uopće bitno? Ukratko, više od tri godine je oznaka 8K na kutiji PS5 konzola bila dezinformirajuća za kupce utoliko što je sugerirala kako uređaj podržava 8K rezoluciju, što nije točno. Konzolu možete spojiti na 8K televizor i uredno ju koristiti, ali ne u punoj 8K rezoluciji – maksimum je 4K prikaz.

Preciznije rečeno, vjerojatno je Sonyjev plan bio da podršku za 8K rezoluciju na PlayStationu 5 omoguće naknadno, no to se još nije dogodilo i nakon ovakvog razvoja događaja upitno je hoće li se ikada dogoditi. Izglednija je šansa da će podrška za 8K rezoluciju biti ekskluzivna značajka nadolazećeg PlayStation 5 Pro modela.

Istini za volju, na PlayStationu 5 postoji jedna igra za koju se tehnički može reći kako se izvodi u 8K rezoluciji. Indie naslov The Touryst interno koristi rezoluciju 7680×4320, ali kako sama PS5 konzola ne podržava prikaz iznad 4K rezolucije, The Touryst svoju 8K izvedbu koristi kao anti-aliasing kroz metodu downsamplinga na 4K rezoluciju. Drugim riječima, ovo se ne računa kao nativna podrška za 8K, kakvu je do sada sugerirala oznaka na pakiranju PS5 konzole.

 

hcl