in

Apple objavio lijepe vijesti za korisnike iPhone 14 serije

Apple je prošle jeseni predstavio iPhone 14 seriju i to sa dvije godine besplatne hitne SOS usluge putem satelita. Sada je američka kompanija objavila lijepe vijesti za korisnike ove serije.

Ova funkcija korisnicima omogućava pozivanje pomoći putem satelita u područjima bez mobilne mreže. Apple je sada objavio da će besplatno korištenje ove usluge biti produženo za još jednu godinu.

Iz američke kompanije su naveli da će besplatna usluga biti produžena za iPhone 14 modele koji su u podržanim zemljama aktivirani do 15.11.2023. godine.

Ova je usluga trenutno dostupna u Australiji, Austriji, Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Novom Zelandu, Portugalu, Španiji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Apple još uvijek nije objavio detalje o “pravoj” cijeni ove usluge nakon što besplatni period prođe.

Inače, funkcija satelitskog SOS poziva omogućava vlasnicima iPhone 14 modela da pozovu pomoć putem satelita, kada Wi-Fi ili 4G nisu dostupni. Zapravo, kada pokrenete ovu funkciju, iPhone će Vam postaviti upitnik za prikupljanje informacija o Vašem stanju, nakon čega će poziv biti proslijeđen nadležnim službama spašavanja. Pored toga, ako korisnici iPhone 14 modela koji nemaju pristup internetu žele svojim prijateljima i porodici javiti gdje se nalaze, mogu otvoriti aplikaciju Find My i podijeliti lokaciju putem satelita.

Da je ova funkcija nemjerljivo korisna pokazao je slučaj iz prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, nakon što je odrasli muškarac aktivirao hitni SOS putem satelita na svom iPhoneu 14 , radeći sa lokalnim timovima za potragu i spašavanje, Appleovim centrom za hitne slučajeve i koordinatorom za potragu i spašavanje sjeverozapadnog dijela Arktika, NWAB SAR rasporedio je četiri dobrovoljna spasioca u području Nimiuk Pointa, direktno na GPS koordinate koje je dostavio Appleov centar za hitne slučajeve. Tim za potragu locirao je odraslog muškarca i prevezao ga u Kotzebue.