in

Na Instagram stigla hrpa novosti – Novi filteri, AI naljepnice…

Instagram, baš kao i ostale Meta-ine aplikacije, prije svega WhatsApp, u posljednje vrijeme obiluje novim funkcijama. Sada je na Instagram stigla hrpa novosti, uključujući nove filtere, naljepnice koje pokreće generativna umjetna inteligencija, lakše uređivanje fotografija i video zapisa itd.

Instagram je na aplikaciju dodao nove naljepnice koje su zasnovane na generativnoj umjetnoj inteligenciji, kako bi sadržaj učinio još osobnijim i jedinstvenim. Generativni AI može kreirati naljepnice od Vaših fotografija i video zapisa, a koristi se Meta-in Segment Anything AI model.

Također, Instagam uvodi i nove filtere nakon par godina. Naravno, moguće je podesiti intenzitet filtera.

Iz kompanije su najavili da će nova nadogradnja donijeti i lakše uređivanje video zapisa omogućavajući korisnicima da skaliraju, izrezuju, uklapaju i rotiraju svaki pojedinačni video clip dok kreiraju duži video zapis. Tu su i opcije “redo” i “undo”.

Pored toga, korisnici mogu dodavati klipove sa zvukom iz Instagramovog Clip Hub-a. Alat VoiceOver je sada lakše pronaći, a postoji 10 novih glasova na engleskom jeziku za pretvaranje teksta u govor.

Tu je i šest novih fontova, a sami tekst sada ima bolje obrise tako da se više izdvaja od pozadine.

Za pronalaženje zanimljivijih audio isječaka za Vaš Reels, sada postoji novi audio pretraživač koji prikazuje audio clipove u trendu. Skice se sada prikazuju u pojednostavljenom prikazu, a njih je moguće preimenovati, brzo pregledati, kao i zakazati vrijeme objave.

Instagram sada nudi i mogućnost zumiranja ili umanjivanja prikaza galerije, a za lakše traženje u galeriji, možete koristiti dugme za pretragu na vrhu prikaza kamere.

Za blogere, influensere i slične, Instagram je dodao bolje analitičke alate.