in

Apple obećao poslati ažuriranje kojim će smanjiti zračenje iPhonea 12

Sredinom prošle sedmice pojavila se informacija da je u Apple u ozbiljnim problemima u Francuskoj s jednim starijim iPhoneom – iPhoneom 12.

Prodaja iPhonea 12 u Francuskoj zabranjena je zbog visokog zračenja. Naime, Francuska agencija koja reguliše radiofrekvencije, ANFR, obavijestila je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju iPhonea 12 nakon što su testovi pokazali da je Specific Absorption Rate (SAR) iznad dopuštene granice. Apple je dobio ultimatum od strane Agencije da koristi sva raspoloživa sredstva da brzo riješi problem ili da se suoči s povlačenjem svih iPhone 12 telefona ikada prodanih u Francuskoj. Apple je odgovorio i naveo da će uskoro poslati softversku nadogradnju koja će riješiti ovaj problem.

Iz američke kompanije su uvjereni da će ovom nadogradnjom biti ublažena zabrinutost francuske Agencije, te da će se nakon nje iPhone 12 prilagoditi metodama testiranja koje se koriste u Francuskoj. Za razliku od drugih zemalja, u Francuskoj ANFR ne samo da vrši SAR testove glave i tijela, već i testira SAD za udove – kao npr. kada držite telefon u ruci. Upravo ovi testovi udova su “oborili” iPhone 12.

Iz Apple su izjavili sljedeće:

“Objavit ćemo ažuriranje softvera za korisnike u Francuskoj kako bi se prilagodili protokolu koji koriste francuske regulatorne agencije. Radujemo se što će iPhone 12 i dalje biti dostupan u Francuskoj. Rezultati pomenutih testova posljedica su specifičnog protokola testiranja koji koriste francuski regulatori, te isti nisu sigurnosni problem.”

Zvaničnici iz Belgije, Njemačke i Italije također su zatražili od Applea da ovo ažuriranje objavi u cijeloj Evropskoj uniji, što će Apple vjerovatno i učiniti.