in

Novi kineski uređaj pod lupom Amerike

Bijela kuća traži više informacija o čipu koji pokreće Huawei Mate Pro 60 mobilni telefon, piše “CNN”.

Vlada Sjedinjenih Država traži više informacija o kineskom pametnom telefonu koji pokreće napredni čip.

Novi uređaj, koji navodno uključuje novi 5G Kirin 9000s procesor razvijen posebno za kineskog proizvođača Huawei, nedavno je šokirao stručnjake iz industrije koji nisu razumjeli kako će kompanija imati tehnologiju da napravi takav čip nakon velikih napora Sjedinjenih Država da ograniči pristup Kine stranoj tehnologiji čipova.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je tokom brifinga za štampu u Bijeloj kući u utorak da je SAD potrebno “više informacija o preciznom karakteru i sastavu” kako bi utvrdile da li su “zaobiđena” američka ograničenja na izvoz poluprovodnika kako bi stvorile novi čip.

Vlada je 2019. godine zabranila američkim kompanijama da prodaju softver i opremu toj kompaniji i ograničila međunarodne proizvođače čipova koji koriste tehnologiju američke proizvodnje u partnerstvu sa kompanijom Huawei. Vlada je navela uočene zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost, kao što je potencijal za sajber napade ili špijuniranje od strane kineske vlade. Uključivanje prilagođenog 5G čipa bilo bi velika prednost za Huawei dok se bori sa uticajem američkih ograničenja na svoje poslovanje sa uređajima.

Huawei nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

“U Kini je reakcija masovno uzbuđenje jer se Huawei u jednom trenutku borio da bude brend pametnih telefona broj jedan u svijetu. Sada probija put nazad na tržište pametnih telefona sa silicijumom proizvedenim u Kini, i bez sumnje kao prednost ističe i činjenicu da je proizveden tamo,” rekao je za “CNN” Dejvid Mekvin, direktor kompanije za istraživanje tržišta ABI Research.

Ali on je naglasio i da se postavlja pitanje kako je Huawei uspIo da lansira telefon kada je protekle četiri godine proveo pod američkim ograničenjima koja zabranjuju pristup 5G tehnologiji.

“Iako je pristup 5G tehnologiji za čipset jedna stvar, nisam siguran kako je kompanija uspjela da nabavi sve ostale komponente koje treba da uđu u 5G pametni telefon, kao što su pojačala snage, prekidači i filteri”, rekao je on.

Kada je Huawei krajem prošlog mjeseca predstavio pametni telefon Mate 60 Pro, nije uključio mnogo informacija o čipu na svojoj stranici proizvoda na veb lokaciji, osim obećanja “boljeg iskustva komunikacije i stabilnije mrežne veze”. Ali prošle nedjelje, konsultantska firma “TechInsights” je napravila analizu Mate 60 kako bi bolje pogledala čip, za koji se smatralo da je 7-nanometarski procesor proizveden od strane kineske “Semiconductor Manufacturing International Corporation” (SMIC).

SMIC, kineska kompanija u djelimičnom vlasništvu države, obuhvaćena je izvoznim ograničenjima koja je američka vlada postavila prije nekoliko godina.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Saliven je dodao da bi Sjedinjene Države trebalo da nastave svojim putem tehnoloških ograničenja fokusiranih na nacionalnu bezbjednost, “bez obzira na ishod