in

Borba za korisnike: Instagram uvodi brojne novine kako bi parirao TikTok-u

Iz Instagrama su potvrdili da su počeli s internim testiranjima, a nije poznato kada će se ta testiranja proširiti i na same korisnike.

Tržište društvenih mreža veoma je dinamično. Iako na njemu godinama dominiraju manje-više iste kompanije, s vremena na vrijeme pojavljuju se novi konkurentni, ali i postojeće mreže konstantno predstavljaju nove opcije kojima poboljšavaju iskustvo korišćenja i kojima žele da budu korak ispred konkurencije.

Ako se neke opcije pokažu popularnim među korisnicima, onda ih i druge mreže brzo kopiraju. Sjetimo se samo storija koji su počeli sa Snepčetom, a prihvatile su ih brojne platforme, zbog TikToka društvene su mreže ponovno stavile veći naglasak na video, a vidjeli smo i pokušaje kopiranja BiRila.

Instagram sada testira još jednu promjenu koja bi mogla da oduševe korisnike ove društvene mreže, a uvode je zbog – TikToka. Zbog kineske društvene mreže Instagram je i uveo Rils na kojima korisnici sada mogu da objavljuju video snimke u trajanju od tri minuta. U budućnosti bi to trajanje videa moglo da bude značajno duže – čak deset minuta.

Upravo toliko vremena može da traje i video klip na TikToku, a sigurno je da će ova mogućnost oduševiti sve korisnike Instagrama koji putem Rilsa često objavljuju video snimke. S mogućnošću dužeg trajanja video, Instagram polako ulazi na teritoriju na kojoj dominira Jutjub.

Potrebno je naglasiti da Instagram ovu opciju testira interno, unutar same kompanije i ona još nije dostupna za testiranje svim korisnicima.

S obzirom na to da je TikTok veoma popularan i da je veliki Instagramov konkurent, nije teško pretpostaviti da bi Instagram uskoro mogao to interno testiranje da proširi i na same korisnike.

Za razliku od TikToka i Instagrama koji sve veću pažnju posvećuju dužim video snimcima, Jutjub se u posljednje vrijeme okreće kraćim video klipovima.

Nedavno su za svoj format kraćih videa dodali alate za kreatore i sličan fid kakav ima TikTok, kako bi korisnici jednostavnije mogli pronađu video snimke i muziku koja bi im mogla biti zanimljiva.