in

Huawei kreirao sopstveni AI procesor – moćan kao Nvidia

Inženjeri kineske kompanije Huawei uspjeli su da proizvedu domaći grafički čip (GPU) namijenjen razvoju veštačke inteligencije, što bi mogao da bude značajan korak za Kinu u pogledu njene nezavisnosti u odnosu na zapadnu tehnologiju.

Generalni direktor kompanije iFlytek Liu Ćingfeng, koja je “ortak” Huaweija na ovom projektu zadužena za softverski segment, rekao je da je neimenovani čip po performansama rame uz rame sa Nvidijinim A100 grafičkim procesorom, od koga je jedino jači H100, prenosi portal Svet kompjutera.

Pod uslovom da je Liu u pravu, kako je navedeno, ovo bi bio značajan korak za Kinu u pogledu njene nezavisnosti u odnosu na zapadnu tehnologiju.

Naročito je važan za sam Huawei koji je, zbog američkih sankcija, primoran da od Nvidije kupuje A800, krnju verziju A100-ke sa protokom od 400 gigabajta u sekundi, umjesto 600.

Ovakvo stanje, dodaju, podstaklo je i crno tržište, gdje su primjerci A100 duplo skuplji od njihove propisane cijene od 10.000 dolara, i to bez garancije.

Postojaće u verziji i na kineskom i na engleskom jeziku, iako se očekuje da isprva ne bude jednako efikasan u radu, iz ove dve kompanije se nadaju da će se to tokom prve polovine sledeće godine promijeniti na bolje.