in

Samsungova Galaxy S24 serija imaće ekskluzivnu karakteristiku

Samsung će svoju narednu flegšip seriju telefona predstaviti početkom sljedeće godine.

Iako je do toga ostalo još nekoliko mjeseci, već smo saznali veliki broj informacija o Galaxy S24 seriji.

Sada saznajemo da bi ova serija mogla da prati prethodnu po pitanju ekskluziviteta na jednom polju.

Ove godine je Samsung, prema svemu sudeći, predstavio nikad bolju Galaxy S seriju. To je najviše zbog Qualcomm Snapdragon čipa koji pokreće sve regionalne verzije uređaja.

Međutim, ne radi se o običnom Snapdragon 8 Gen 2 čipu, već specijalnom čipu za Galaxy S23 seriju koji je nazvan Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy.

Izgleda da će istim stopama krenuti i Galaxy S24 serija, koja će verovatno stići sa specijalnom verzijom Snapdragon 8 Gen 3 čipa. Vjerovatno će procesor biti nazvan Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy.

Ova potvrda stiže nakon što se prije nekoliko dana na Geekbenchu pojavio Nubia RedMagic 9 telefon. Naime, ranije je Galaxy S24+ bio na Geekbenchu sa Snapdragon čipom, ali tada nismo znali o kojoj verziji se radi.

Međutim, poredeći reference Qualcomm čipa koji pokreće RedMagic 9 i Galaxy S24+, dolazimo do zaključka da će Galaxy S24+ imati nešto jači čip. Zapravo će se raditi o overklokovanoj verziji ovog čipa.

Tako obični Snapdragon 8 Gen 3 ima osnovnu frekvenciju od 2,26 GHz, dva CPU jezgra sa taktom od 2,27 GHz, pet jezgara na 2,96 GHz i jedno jezgro od 3,19 GHz. S druge strane, Galaxy S24+ umjesto konfiguracije 2+5+1, kada su u pitanju CPU jezgra, posjeduje konfiguraciju 2+2+3+1. Naravno, neka CPU jezgra stići će sa nešto višim frekvencijama.

Tako će Samsung nastaviti sa praksom od prošle godine, ali tamo gdje telefoni budu stigli sa Qualcommovim čipom jer će navodno sljedeće godine Galaxy S24 serija stići i u verziji sa Exynos čipom