in

Nevjerovatan podatak: Ovaj stariji iPhone model dominira tržištem telefona

U savremenom svijetu pametnih telefona kompanije neprestano pomjeraju granice kako bi lansirale uređaje s impresivnim funkcijama i specifikacijama. Međutim, uprkos najnovijim dostignućima, četiri godine star iPhone 11 i dalje ostaje najprodavaniji pametni telefon na svijetu.

 

Udrugom tromjesečju 2023. godine, od 21 najbolje prodavanih pametnih telefona, 15 su bili iPhonei, uključujući iPhone 11. Neki jeftiniji Android pametni telefoni uspjeli su da se probiju među 10 najboljih, ali samo u Južnoj Americi i Africi.

Prema Mobile Overview Report (MOVR) Q2 2023, iPhone 11 obuhvata oko 4,88% ukupne svjetske upotrebe pametnih telefona, što ga čini najpopularnijim modelom. Ovo ukazuje na to da su mnogi korisnici iPhonea 11 zadovoljni kvalitetom svog uređaja i ne osjećaju potrebu za nadogradnjom nakon gotovo četiri godine upotrebe.

Prosječna starost pametnih telefona je više od 24 mjeseca, što pokazuje da ljudi u prosjeku koriste svoje pametne telefone više od dvije godine prije nego što razmisle o nadogradnji. Veći dio perioda upotrebe pametnih telefona traje između 25 i 36 mjeseci, dok je slijedeći najčešći period upotrebe u rasponu od 13 do 24 meseca.

Korisnici Androida rjeđe nadograđuju uređaje

Kada je u pitanju nadogradnja, primjećuju se značajne razlike između korisnika iPhonea i Androida. Dio korisnika iPhonea brzo prihvata nove tehnologije i nabavlja najnovije modele čim se pojave na tržištu. S druge strane, postoji grupa vjernih korisnika iPhonea koji svoje uređaje koriste više od pet godina. Nasuprot tome, korisnici Androida rjeđe nadograđuju uređaje.

Tokom drugog tromesečja 2023. godine, većina Android pametnih telefona aktivna je u upotrebi između 25 i 36 mjeseci, dok se najviše korišćenih iPhonea nalazi u rasponu od 13 do 24 meseca. Ovo ukazuje na sklonost korisnika Androida da duže zadržavaju svoje uređaje, dok korisnici iPhonea češće sprovode nadogradnju.

Programi zamjene za iPhone doprinose ubrzanom ciklusu nadogradnje. Kroz ovakve programe, korisnici imaju priliku da zamjene svoje postojeće iPhone uređaje za najnovije modele, što ih podstiče da ostanu korak ispred u svijetu najnovijih tehnologija i karakteristika.

Apple iPhone 11 i dalje dominira tržištem pametnih telefona, a dok neki korisnici brzo nadograđuju, drugi ostaju vjerni svojim uređajima duže vrijeme.