in

iPhone 15 će imati USB-C, postoji jedna velika “caka”

Kompanija Apple po svemu sudeći planira da svoju nadolazeću iPhone 15 seriju potpuno prebaci na USB-C standard.

Međutim, izgleda da postoji jedna velika “caka”: iPhone 15 sertifikovani USB-C kablovi biće jedini koji će biti u potpunosti podržani.

Apple prelazi na USB-C port umjesto svog postojećeg Lightning porta, kako bi se uskladio sa novim regulativama Evropske unije.

Pouzdani izvor, Majin Bu, otkrio je komponente za punjenje budućeg iPhone 15 modela. Na objavljenim slikama vidi se nova čipset jedinica, označena kao 3LD3 čip.

Ovaj čip najvjerovatnije će omogućiti novim iPhone 15 modelima da prepoznaju i razlikuju Apple-sertifikovane kablove od kablova drugih proizvođača.

Osim procesa verifikacije, Apple, prema navodima, planira da ovim čipom ograniči određene funkcionalnosti telefona kada se koriste nesertifikovani kablovi.

Drugi ugledni izvor, ShrimpApplePro, navodi da će kablovi koji nisu sertifikovani imati ograničenja u brzini prenosa podataka i brzini punjenja.

Drugim riječima, nesertifikovani kablovi neće pružiti sve prednosti novog USB-C porta na iPhone 15 modelima.

Očekuje se da će Apple sljedećeg mjeseca lansirati novu seriju iPhone 15 telefona, sa novim A17 Bionic čipom, tanjim ivicama ekrana, titanijumskim okvirom i većom cijenom