in

Disney+ namjerava spriječiti dijeljenje šifri, mijenja se i cijena

Disney+ odlučio je slijediti potez svog rivala Netflixa i spriječiti dijeljenje šifri među domaćinstvima. Kompanija se nada da će tako ublažiti pad profita uzrokovan lošom prodajom reklama i slabom prodajom kinokarata za nekoliko svojih nedavnih filmova.

Izvršni direktor Bob Iger rekao je da Disney istražuje dijeljenje računa za streaming servis i da će otkriti pojedinosti o tome kako to planira obuzdati kasnije ove godine.

Osim toga, Disney+ do kraja godine namjerava podići cijene korisnicima koji ne žele gledati reklame. Trenutno možemo koristiti jedinstveni paket po cijeni od 7.99 eura mjesečno, odnosno 79.90 eura godišnje. Od 6. decembra 2023. će taj paket biti nazvan Basic i uključivat će reklame, a cijena će mu iznositi 5.99 eura mjesečno. Postojeći pretplatnici zadržat će Premium nivo bez oglasa kada se cijena pretplate poveća na 9.99 eura mjesečno, osim ako se odluče prebaciti na jeftiniji plan, prenosi Index.hr.

Premium paket imat će i mogućnost preuzimanja videa za gledanje 4k sadržaja, za gledanje sadržaja izvan mreže i s mogućnošću korištenja računa na do četiri različita uređaja odjednom.

Prihodi Disneyja porasli su za 4 posto na godišnjem nivou u tri mjeseca, zaključno s 1. julom, ali je kompanija zabilježila gubitak od 460 miliona dolara, u poređenju s dobiti od 1.4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine. Kompanija je također izvijestila o gubitku 7.4 posto Disney+ pretplatnika.