in

RARBG, legendarni torrent sajt je ugašen

RARBG, legendarni torrent sajt, je od danas ugašen i prekida sa svim objavama sadržaja. Ovaj sajt je bio izvor novih filmova i TV serija za milione korisnika širom svijeta, ali danas možemo da mu kažemo “zbogom”. Razlozi za ovu neočekivanu odluku su različiti, ali je ovo sasvim sigurno kraj jedne ere.

Osnovan 2008. godine, RARBG se razvio u ključnog igrača u torrent ekosistemu. Ovaj sajt nije samo privlačio milione posjetilaca mjesečno iz cijelog svijeta, već je bio i glavni izvor piratskog sadržaja.

Danas je, neočekivano, poslije 15 godina došao kraj. U poruci postavljenoj na naslovnoj stranici, tim se oprostio od svojih korisnika.

RARBG navodi više razloga iza ove iznenadne odluke, uključujući zdravstvene probleme povezane sa pandemijom, koji su doveli do tragične smrti jednog od članova tima. Rat između Rusije i Ukrajine je takođe uticao, jer RARBG sugeriše da ima članove koji se bore na obje strane.

Veći troškovi za data centre u Evropi su takođe odigrali svoju ulogu. A sa prihodima koji teško prate rastuće troškove, gašenje sajta je na kraju, reklo bi se, izgledalo kao najbolje rješenje.

Današnje gašenje je jedno od najvećih u istoriji torrent sajtova. To je takođe prvo veliko zatvaranje od perioda 2015/2016, kada su KickassTorrents, Torrentz, i ExtraTorrent napustili scenu.

Naravno, biće puno onih koji će biti željni da preuzmu RARBG brend. Međutim, pravi RARBG više ne postoji.